Горчину Благојевићу награда Кочићево перо

Црногорски књижевник Горчин Благојевић добитник је међународне награде ”Кочићево перо‟, за роман  Безимени врх (Штампар Макарије, Београд – Ободско слово, Подгорица).

То је, једногласно, одлучио жири Задужбине „Петар Кочић“, у саставу: Никола Вуколић (Бања Лука), Миљенко Јерговић (Загреб) и Младен Весковић (Београд). Ова награда, за најбољу књигу на српском и хрватском језику, Благојевићу ће бити уручена у суботу, 14. октобра, у Кући нобеловца Ива Андрића, у Херцег Новом. Поред Вуколића и Весковића, на свечаности ће говорити књижевни критичари Предраг Јашовић, Јованка Вукановић, мр Михаило Перошевић и мр Милорад Дурутовић.

Горчин Благојевић, романсијер и есејиста, рођен је у Никшићу, гдје и данас углавном живи. Под менторством проф. др Лидије Томић, дипломирао је на катедри за српски језик и јужнословенске књижевности Филолошког факултета (Приповједачки поступак у роману „Црвени петао лети према небу“), гдје је и магистрирао (Пезија и поетика Ранка Јововића).

Једно вријеме студирао је у Београду, а двадесетак година провео је у штампи. Прије Безименог врха објавио је роман Церада од сопствене коже који ће ускоро доживјети треће издање. Благојевићева прича Златна палма уврштена је у антологију Најбоље из Црне Горе.  Аутор је монографије Искреник – портрет пјесника Ранка Јововића, која ће у штампи бити наредне године. Секретар је књижевника Бранка Јањушевића.

1 COMMENT

  1. Stevan Koprivica proglašen za počasnog profesora Univerziteta Evropa Prima
    05/10/2023 Izvor: CdM
    Ova nagrada izgleda nije bitna za kulturni život Herceg Novog???

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here