Свјетски дан радија: Медиј за маштовите и креативне

Свјетски дан радија обиљежава се данас, у знак сјећања на 13. фебруар 1946. године када су Уједињене нације основале радио станицу. Упркос развоју нових технологија и медија, радио остаје најраспрострањенији медиј, који допире до 95 одсто свјетског становништва.

Према ријечима новинарке Витке Вујновић, улога и значај посебно локалних радио станица никад не може бити умањена.

-Никада радио неће бити медиј који ће бити заборављен. Биће наравно осцилација када ће неки други медиј испливавати на површину али радио дефинитивно остаје најбржи медиј. Телевизији треба слика, новинама треба фотографија, а радио своју причу захваљујући једном новинару и сарадницима колико год да их има. Зато волим да кажем да је радио медиј за маштовите и креативне, казала је Вујновић.

Бржи темпо живота каже Вујновић, условио је промјену тема које се емитују на радију.

-Нажалост имамо мање оног што је врхунско не у новинарству већ у радијском стваралаштву. Немамо радио драме, репортаже, јер једноставно за то више нема времена, али имамо пуно простора за свакодневне приче, од комуналних тема, до тема из културе и политике. Али, у суштини извјештавања нема промјена, радио мора да буде брз, тачан, поуздан и ефикасан у ономе што јавља, било да јавља о проблемима људи или о неким лијепим догађајима, истакла је Вујновић.

Радио се из Херцег Новог први пут огласио прије скоро 45 година. Радио Бока почео је да шаље вијести у свијет 17. априла 1979. године, након разорног земљотреса који је погодио Црногорско приморје. Програм је реализован из контејнера постављеног на тргу Маршала Тита, а 25. маја 1981. године, програм је са истог мјеста започео Радио Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here