СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА ОБИЉЕЖЕН У ХЕРЦЕГ НОВОМ

У организацији Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу и Дома здравља организује се низ активности у циљу да се скрене пажња на обољеле од дијабетеса.  

На тераси Градске кафане је за суграђане организована бесплатна контрола шећера у крви и крвног притиска.

Валентина Никчевић, медицинска сестра Дома здравља казала је да је одзив грађана за бесплатну провјеру нивоа шећера у крви солидан.

– Највише се контролишу пензионери али има и омладине. Просјечне вриједности, које смо за сада провјерили  нису забрињавајуће.  Пар људи који су дошли су иначе дијабетичари и за очекивати је резултате, који су изнад границе нормале, Апелујемо на све да се редовно контролишу, ако не данас овдје онда код изабраног љекара у Дому здравља. Данас има више могућности за провјеру, то се може урадити и у апотеци, казала је Никчевић. 

Миранда Ћурчија, предсједница НВО Diabet life , казала је да је важно  имати и подршку институција и органа власти како би живот са овом болешћу био квалитетнији, а борба успјешнија:

 -Досадашња сарадња са локалном самоуправом није била на задовољавајућем нивоу, међутим од када су нови начелници, надамо се бољој сарадњи. Успоставили смо контакте, имају разумијевања за нашу борбу са дијабетесом, тако да се надам да ће даља сарадња ићи у добром смјеру, казала је Ћурчија.

Истиче да је важно рано откривање дијабетеса јер људи не знају да је то „тихи убица“.

 -Све је више младих који болују од дијабетеса, а то не знају. Морају да воде рачуна о исхрани, физичкој активности и та борба је стална. Трудимо се да што више људи сазна шта је дијабетес и како се са тим борити, казала је Ћурчија.

Василије Ћуковић, секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу казао  је да Општина Херцег Нови  и Секретаријат  на чијем је челу су настојали и да овом акцијом  покажу да им је стало до здравља грађана.

-Ово је прва акција од када сам ја на челу секретаријата а сигурно није последња. Сарадњу са НВО Дијабет лајф ћемо побољшати и настојаћемо  да издвојимо више средстава за њихов рад, рекао је Ћуковић.

Бранка Грубор Божовић из Секретаријата за друштвене дјелатности је казала да је Општина Херцег Нови међу првим у Црној Гори, препознала значај овог Дана.

– Општина од 2009. године учествује у акцијама, чији је циљ скретање пажње на особе које се свакога дана боре са овом болешћу, подсјетила је она.  

  Едукативно предавање је организовано у сали Скупштине општине Херцег Нови, а предавач је др Наташа Радовић, интернисткиња ендокринологије.  

Сутра ће зграда Општине Херцег Нови бити освијетљена плавом бојом, која је симбол особа обољелих од дијабетеса.

Подсјећамо, хуманој кампањи су се одазвале и компаније „Меркатор – ЦГ“ и „Воли“, на начин да ће у суботу дијететски производи у малопродајним објектима ових трговачких ланаца бити снижени за 20 процената.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here