ЧЕТИРИ ШТЕНЦА ДОБИЛА ДОМ

У акцији удомљавања паса из херцегновског азила, која је одржана данас на Тргу Николе Ђурковића, свој дом су нашла три псића, док ће још један бити наредних дана у пансиону а потом путовати за Словенију гдје га чека нова породица. Такође, удомљен је и један псић који није био на дружењу на тргу, већ је своје власнике сачекао у азилу.

Под слоганом „Удоми, не купуј“, волонтери и Азил за напуштене псе у нашем граду, били су принуђени да покрену акцију због повећања броја напуштених штенаца и оптерећења капацитета азила, истиче волонтерка Бојана.

-Због неодговорних власника, све чешће наилазимо на нова легла штенаца која су напуштена, у различитим дијеловима града. Због тога смо морали организовати акцију. Захваљујемо се Општини Херцег Нови за поклоне које су припремили власницима  који данас удоме пса, казала је Бојана.

Капацитети азила су преоптерећени, а предстоји најхладније годишње доба, казао је за РТХН управник Дашо Ђурђевић.

-У азилу је планирано да има мјеста за 80 – 90 паса, а сада их већ имамо 105. Иде зима, немамо услова за толики број паса. Апелујемо на грађане да дођу и удоме псе како бисмо лакше пребродили зиму и заштитили их.

Како је казао, свакодневно прима позиве грађана који се жале да немају гдје са псима или пријављују да их је неко оставио на улици.

-У овом периоду појавио се велики број штенаца. Ријеч је о неодговорним власницима, а потенцирамо супротно. Дакле, ако власник има женку, а зна да неће имати услова да задржи или обезбједи смјештај њеним штенцима, препоручујемо да је стерилишу. Тако ће помоћи и нама и њима. Изненађен сам како се људи понашају према псима, остављају штенце на сваком ћошку.

Капацитет азила је проширен прије два мјесеца за 15 мјеста, али то је и даље мало, казао је Ђурђевић.

-За ову годину то је све што се тиче проширења. Средства која добијамо од Општине су мала, а трошкови азила велики. У великом смо проблему по том питању, казао је Ђурђевић.

Највјернијег другара, грађани могу удомити свакодневно, нису потребне посебне акције како би некоме од њих пружили дом. Волонтери су раније позвали грађане да донесу стару ћебад, донирају храну или новац и на тај начин помогну да се обезбједе бољи услови за опстанак напуштених паса у азилу.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here