Свијет снова  6. Међународног филмског фестивала ФОРТЕЦА

Међународни филмски фестивал ФОРТЕЦА биће ове године шести пут отворен на Перашком тргу 26. јула у 21 сат, а трајаће до 30. јула. У том периоду биће приказана најновија филмска остварења нордијских земаља, Шведске, Норвешке, Финске, Данске, али и Индије, Тајвана, Кине, као и региона Сјеверне Македоније, Хрватске, Србије, Грчке. Публици ће бити понуђено десет најновијих дугометражних играних филмова и двадесет документарних и кратких филмова у такмичарској селекцији. Трочлани жири састављен од локалних филмских стваралаца оцјењиваће све филмове који ће имати превод на енглески.


Организатори најављују занимљиве госте из свијета и региона, а међу њима Памелу Тола редитељку и глумицу из Финске с филмом, комедијом Челичне даме. Разговори са ауторима филмова биће организовани послије пројекција, као и панели и радионице свакога дана од 12 сати на Тргу. Селекција докуметарних и кратких филмова заказана је за 18 сати у порти Цркве Рождества, док је селекција филмова за дјецу и омладину планирана од 19 на Перашком тргу. Улаз на пројекције је слободан, али је број мјеста на Тргу ограничен. Препоручено је поштовање мјера заштите задравља, здравствене организације Црне Горе.

Директорка фестивала је наша позната глумица Јелена Мила, а у организационом тиму је Новљанка Марија Мијушковић. Из Херцег Новог је са шеснаест година отишла у Енглеску и тамо завршила средњу школу у интернату са пуном стипендијом. Свирала је клавир 15 година, освајала бројне награде на националним и међународним такмичењима. У Београду је завршила средњу музичку школу Јосип Славенски. Уписала се на Оксфорд, али се због високе школарине враћа у Београд гдје је од 2019. студент филмске продукције на Факултету драмских уметности. Ради као преводилац и при организацији филмских пројеката, прије свега фестивала као што су Белдокс, Слободна зона и овогодишња ФОРТЕЦА, у нашем региону и у свијету, јединствени међународни филмски фестивал који се бави најновијим свјетским, европским – прије свих нордијским филмским остварењима, укључујући и регинално и локално филмско стваралаштво из перспективе очувања вриједног историјског наслијеђа Црне Горе и приморја.

Као што су некада фортеце – тврђаве у градовима Боке па и у Перасту штитиле градове, тако фестивал овог назива има за циљ да буде тврђава савремене филмске умјетности, европских, свјетских, вриједности, отварајући нове теме и правећи филмске мостове сарадње, сјевера и југа Европе.

Међународни филмски фестивал ФОРТЕЦА Пераст 2022 између осталих подржавају ТО Котор , Филмски центар Црне Горе, Кинотека Црне Горе, Мјесна заједница Пераст, Католицка црква Пераст,Музеј Пераст,Центар за Културу Котор, Туристицка организација Цетиње, Дом културе Беране, Православна Црква Пераст, Хотел КОНТЕ Пераст, те амбасаде Нордијских земаља у Црној Гори, Шведске, Данске, Норвешке и Финске с филмским центрима из помеутих земаља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here