Свети Василије саборно прослављен у Кумбору и на Сврчугама

У цркви Светог Василија Острошког у Кумбору, обиљежена је храмовна слава. Ношена је литија око храма, а литургију је служио игуман манастира Савина Макарије уз саслужење локалног свештенства.

У бесједи  игуман Макарије је поручио да је тајна Васкрсења, тајна вјечног живота која се даје нама.

-Христос је васкрсао ради нас и нашега спасења. И зато да би смо ушли у тајну васкрсења морамо да познамо истинитог Бога и да дозволимо да се истинити Бог усели у наша срца, јер другачије нећемо моћи ни ми да васкрснемо, поручио је Макарије.

Архијерејски намјесник Обрен Јовановић  честитао је славу Црквеном одбору Кумбор, хору Свети Василије, житељима и свима сабранима.

-Свима нама сабранима је Свети Василије као друго крсно име, један од најомиљенијих светитеља из нашега рода и рода хришћанског. То се види колика је милост пред Богом Светога Василија, када га тако људи вјековима воле и поштују. Нека Свети Василије буде са мјестом и градом овим и нека његове молитве чувају, казао је Јовановић.

На иницијативу црквеног одбора уручене су захвалнице добротворима који су помогли одржавање храма. Светој литургији присуствовали су предсједници Општине и Скупштине Стеван Катић и Иван Отовић, потпредсједник Општине Мирко Мустур са сарадницима.

Свечано је било и у цркви Светог Василија Острошког на Сврчугама гдје је литургију служио протојереј Стеван Дурић, а потом је преломљен славски колач. Обиљежавању храмовске славе присуствовао је потпредсједник Општине Милош Коњевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here