Нацрт измјена и допуна ПУП-а општине Херцег Нови ускоро на јавној расправи

У току су активности на доношењу Просторно-урбанистичког плана Општине Херцег Нови. Након што је Влада Црне Горе на јучерашњој сједници утврдила Нацрт измјена и допуна Просторно-урбнистичког плана за херцегновску Општину, у Агенцији за изградњу и развој града ће ових дана организовати са надлежним министарством јавну расправу и укључење шире јавности у циљу коначног доношења овог важног стратешког документа.    

Суштина је да се овим ПУП-ом, односно, измјеном стратешког плана њему дају оперативне могућности да би се већа територија Општине могла активирати за изградњу казао је за РТХН, члан Савјета за ревизију на концепт Просторног плана испред Општине Херцег Нови и савјетник за архитектуру и урбанизам у Агенцији за изградњу и развој града Ранкo Ковачевић:

Ранко Ковачевић

 – Радимо под великим притиском, рок је врло кратак, радимо годину дана, са непотпуним подацима, примили смо преко 500 захтјева грађана. Заиста је било тешко гледати свакоме да се нађе рјешење, објашњава Ковачевић.

Након утврђивања Нацрта плана у Влади, сљедећи корак је да план иде на јавни увид:

– План ће бити доступан на сајту Општине, на сајту Министарства, гдје ће грађани и правна лица моћи да виде, које су промјене, шта се све догодило. У наредних 15 дана биће одређена и централна јавна дискусију у Општини, гдје је битно да се сви информишу, да се уврсте предлози, да се све обједини, како би ми на крају могли да направимо коначну варијанту тога ПУП-а. Након тога ће план понови ићи на сагласност јавних установа и предузећа, поново ће га прегледати стручна комисија и на крају Влада доноси одлуку о усвајању, објашњава процедуру Ковачевић.

Влада коначно доноси одлуку о усвајању, а када ће то бити Ковачевић каже:

– То је већ питање метафизике, иду избори, како ће те институције да раде свој посао. Волио бих да свако уради свој посао и да сви без обзира, на политичко стање у односу на план дати допринос, да би се план могао усвојити. Имају три варијанте, а оптимистичка је да то буде до краја јуна ове године, наводи Ковачевић.  

Ковачевић појашњава да постоје двије врсте планова. Једно су стратешки планови, који резервишу простор за одређене намјене за територију цијеле општине, а друго су оперативни детаљни планови за поједина насеља. Херцег Нови је направио ПУП 2018. године, али је стварност приморала да се тај план мијења. Не радимо нови план него измјене и допуне постојећег ПУП-а. Већ пет година су могућности изградње на територији Општине драстично смањене, а те 2017. и 2018. године држава је преузела на себе то планирање, ускратила је општинама то право. Међутим, у том периоду није ништа од тих планова урађено, иако је општина давала иницијативе, осим два државна плана на обали. Осим тога, направљен је регистар планова, по коме су планови којима је формално рок истекао, поништени, тако се десило  да је наша Општина од 100 остала без 50 планова. На половини територије урбаног подручја од Суторине до Каменара пола грађана је остало без могућности, које су имали 20 година уназад. Све је захтјевало интервентну мјеру која је формализована кроз измјене и допуне ПУП-а.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here