Обиљежавање Дана Св. Леополда Богдана Мандића у Херцег Новом

Црква Св. Леополда у Херцег Новом

 У Херцег Новом, родној жупи Св. Леополда Богдана Мандића тродневном духовним свечаностима прославља се празник посвећен овом великом католичком светитељу.

У  част Светог Леополда служене су двије свете мисе у црквама Св. Леополда и Св. Јеронима.

У Цркви Светог Леополда служили су жупник дон Синиша Јозић и жупник из Шушња у Сутомору дон Дејан Турза.

Дон Синиша Јозић је у хомилији најприје истакнуо да су свеци Божји миљеници, узори, примјери, моћни заговорници и други заштитници на путу према светом живљењу на који нас позива сам Kрист: Свети будите јер сам ја свет !

– Свеци су сасвим особит Божји захват у људску повјести! Народ који поштује свеце, кршћански је народ. У коначници, Господин нам преко светаца не престаје показивати знакове своје присутности! Важно га је само слиједити поучљиво и добровољно попут Св. Леополда – пријатеља људи, поручио је дон Синиша те нагласио:

-Нашег небеског заговорника красила је вјера и повјерење у човјека, који долазе из његовог изравног искуства Божјега праштања. Он је знао ставити Божју вољу испред својих људских жеља и планова те одлучио постати оруђе Божје љубави, милосрђа и праштања. Kроз четрдесет година Леополд ће од раног јутра до послијеподневних сати сједити у исповједаоници и човјека – грешника помиривати с Богом и с човјеком. У њему је живјела мистериозна снага милости, наднаравно сунце које је обасјавало његов ум и гријало заносно срце. Али идеали не могу живјети сами од себе, због тога је св. Леополд снагу црпио на богатим и непресушним изворима Божје истине, доброте и љубави, поручио је, између осталог, дон Јозић.

Свечана миса данас је у  18 часова у жупној Цркви Светог Јеронима, а предводиће Дон Роберт Тонсати. Уз свечану мису биће обављено традиционално изношење реликвије свеца, у присуству бројних вјерника.

Свети Леополд рођен је 12. маја 1866. године у Херцег Новом, као Богдан Мандић, а умро у Падови 1942. године. Kанонизован је и  проглашен свецем 1983. године.

Подсјећамо, тијело Св. Леополда Мандића пренесено је из Падове у његов родни Херцег-Нови, 15. септембра 2017. године.  Церемонију, током два дана боравка реликвије свеца у Херцег Новом, испратио је велики број вјерника, грађана и гостију.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here