Свечаном академијом Дом старих „Грабовац“ обиљежиo 75 година постојања

Foto: cgnews.me

ЈУ Дом старих „Грабовац“ Рисан обиљежила је јубилеј – 75 година постојања и то на Међународни дан старих лица.

Обраћајући се присутнима, министар рада и социјалног старања Адмир Адровић, најавио је подршку овог министарства при изградњи новог објекта за смјештај корисника.

-У плану је изградња новог објекта за смјештај 52 корисника на мјесту садашњег Х павиљона, а Министарство ће учествовати у укупним трошковима изградње објекта, који  ће бити изграђен по савременим стандардима, казао је Адровић.

Он се захвалио особљу које је у времену пандемије корона вируса пожртвовано радило у изузетно тешким условима.

-Ово је установа са вишедеценијском традицијом и примјерима добре праксе, бриге о старима, како у Црној Гори тако и у региону. Као ресорни министар потрудићу се да запослени у области социјалне и дјечије заштите буду препознати од стране државе на адекватан начин, поручио је Адровић.

Вд директорица ЈУ Дом старих Грабовац Александра Доцевски је казала да је од првог дана Дом пролазио кроз различита искушења и изазове, док данас представља једну од водећих установа из области социјалне и дјечије заштите.

– У наредном периоду започећемо потребне активности на спровођењу планова, а међу њима као најзначајније истакла бих рушење објекта геријатрије Х који је планиран за почетак марта наредне године. У циљу проналажења адекватног смјештаја за кориснике који се тренутно налазе у овом објекту, надам се да ће нам помоћ пружити ресорно министарство, у сарадњи са другим установама за социјално збрињавање одраслих лица, рекла је Доцевски.

Она је подсјетила да је поред редовне дјелатности смјештаја одраслих лица, Дом лиценциран за пружање ванинституционалних социјалних услуга – смјештаја одраслих и старих лица који су бескућници, услуга помоћи његе старих лица у кући и дневни боравак за старије особе обољеле од деменције.

 -За наредну годину планирано је пружање услуге дневног боравка за одрасле и стара лица и особе са инвалидитетом из општине Котор, за које је Општина опредијелила простор у Шкаљарима. У том простору потребно је спровести адаптацију за које ће Дом обезбиједити одређена новчана средства, а затим и аплицирати за лиценцирање услуге, истакла је Доцевски.

Професор на Факултету политичких наука у Подгорици, проф. др Угљеша Јанковић истакао је да та установа, од оснивања 2006 године, има изузетну сарадњу са Домом старих “Грабовац” и то првенствено на пољу имплементације студентских пракси.

-Дом старих Рисан је заједно са свим социјалним радницима препознао значај едукације дипломираних социјалних радника на пољу имплементације студентских пракси. Једна смо од првих институција која је у формалном смислу почела да афирмише студентске праксе, не на начин да смо то сводили на ниво ентузијазма предметних наставника и сарадника, већ смо у оном тренутку, када су се указале формалне могућности, обезбиједили праксе као интегрални дио наставног плана и програма. Реформом Универзитета Црне Горе, кроз интеграцију наставних пракси можемо да кажемо да је Дом старих у Рисну, једна од наставних база у систему социјалне и дјечије заштите, истакао је Јанковић.

Присутнима су се обратили и социјални радник и некадашњи директор Дома старих “Грабовац” Зоран Вукићевић као и жупник Которске бискупије дон Срећко Мајић, који је говорио о историјским чињеницама у вези са бригом о старијим особама на подручју Боке. Примаријус др сци Александра Милићевић Калашић говорила је о значају менталног здравља.

На свечаности је приказан и кратак филм посвећен историјату ове установе.

Извор и фотографије: cgnews

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here