Независни синдикат полиције тражи хитно побољшање положаја полицијских службеника

Поводом Дана унутрашњих послова чланови Независног синдиката полиције поручили су да захтијевају да се положај полицијских службеника хитно поправи. Казали су да се неће задовољити ситним и занемарљивим потезима, већ озбиљним и планским побољшањем које ће бити пропорционално тежини посла. У супротном, своја права потражиће на улици.

Предсједник синдиката Игор Рмандић казао је у саопштењу да Независни синдикат полиције и полицијски службеници захтијевају бољи статус.

-Не ситним и занемарљивим потезима већ озбиљним и планским побољшањем које ће бити пропорционално тежини посла који обављамо и његовој важности за комплетно друштво. У супротном бићемо принуђени да у циљу заштите сопственог права на нормалан и пристојан живот искористимо све могућности које нам Устав и закони ове државе дозвољавају, наводи Рмандић.

Истакао је да још један празник дочекују разочарани, обесправљени и на рубу егзистенције.

-Полицајац са 25 година радног стажа и платом од 540 еура може само да машта о нормалном животу и обезбијеђеној егзистенцији за своју породицу. Шта да кажемо за оне млађе који имају још мање и тек треба да формирају своје породице? , рекао је он.

Додаје да су финкционерима уста пуна фраза попут оне да је полицајац држава и да је напад на полицајца напад на државу.

-А шта су то они урадили претходних година да заштите ту “државу”? Укинули су јој топли оброк, регрес, превоз, зимницу, јубиларне награде, оперативни и гранични додатак. Полицајац ради и када су сви током празника са својим породицама, а онда те празничне сате мора да наплати помоћу суда јер је неко одлучио да уштеди на његовој муци. Какву то поруку шаљу обичном грађанину који жели, очекује и треба да буде заштићен и миран? Полицајац који на посао иде гладан, у униформи коју је купио на некој пијаци и ципелама купљеним на рате мора да има надљудску вољу, огромну љубав према служби и екстремно висок осјећај одговорности да би своје задатке извршавао професионално и на највишем нивоу, истакао је Рмандић.

Како је додао, “стручњаци” који су протеклих деценија продефиловали кроз службу урушили су је и деградирали до непрепознатљивости. -Тежина и опасности овог посла су постали обрнуто пропорционални поштовању и повјерењу које грађани имају према полицији што је најбољи показатељ да се ствари под хитно морају мијењати. Свака чаша има свој капацитет након чега почне да прелива. Чаша у којој се налази стрпљење полицијских службеника је већ одавно пуна. У њој нема мјеста ни за једну кап више, закључио је Рмандић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here