Суживот скулптуре и слике – изложба Ђура Белог Пријића у галерији „Сју Рајдер“

Као озбиљног ликовног ствараоца ликовна публика Ђура Белог Пријића упознала је прво кроз слике, односно уља на платну. Онда је услиједило изненађење – слике са којих су људи, фигуре које је „градио“ унутар Старог града, на прозорима, скалама, плажама, „закорачили“ у простор.

На новој изложби „2/3“, која ће вечерас бити отворена у Галерији „Сју Рајдер“, представиће своје скулптуре.

Сликарством је Пријић почео да се бави 1974. године, али је одрастао и непрестано учио уз оца, Александра Аца Пријића, и још од тог времена научено дограђивао, проширивао, експериментисао, излагао.

Након три самосталне изложбе у Београду, прву је у Херцег Новом приредио 1997. године, у тек отвореном умјетничком атељеу “Пријић”, оживљавајући сјећање на оца, отворивши врата свим ствараоцима из Новог и својим, чини се, неисцрпним креативним тежњама.

Изложба, која ће вечерас у 19:30 сати бити отворена у галерији „Сју Рајдер“,његов је тринаести самостални сусрет са публиком. Ријеч о поставци у којој је 25 скулптура упутиће на отварању историчарка умјетности Љиљана Зековић.

Њена прва оцјена записана у каталогу за изложбу „2/3“ јесте да “Умјетничко дјело Ђура Белог Пријића, представља респектабилан примјер како двије ликовне дисциплине, сликарство и вајарство, могу да коегзистирају као компатибилан идејни и ликовно-естетски корпус, и како је у природи сваког посвећеног умјетника да у складу са самосвојним поетским склоностима тражи и налази индивидуалне стваралачке путеве.“

Зековић указује и како с годинама Бели Пријић „усложњава креативне тражење“, „смишљено потенцира тродимензионално дефинисање предметног слоја којим постиже илузију барељефне пластичности, док на скулптурама, користећи материјале различитих хроматских вриједности и својстава, камен, дрво, метал, композитни материјал, остварује сликовне, колористичке и свјетлосне ефекте.“

Поетика је медитеранска биљежи Зековић а аутор „скулптурама повезује љепоту и чулност са стваралачким слободама којима отвара нове изражајне просторе у оквиру лирски интониране савремене црногорске ликовне сцене“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here