Сутра у Дому здравља у Херцег Новом превентивни дерматолошки прегледи

У Дому здравља у Херцег Новом, сутра, 18.маја организоваће се превентивни бесплатни дерматолошки прегледи у термину од 14 до 17 сати. Грађане ће прегледати четворо дерматолога из Подгорице.

У нашој земљи сваке године од меланома региструје се око 60 новообољелих, а око 70 одсто обољелих јави се дерматологу у касној фази болести, када је далеко већи ризик од даљег ширења болести у лимфне чворове и унутрашње органе. Оно што је изузетно важно ослободити се страха од ове болести, јер раним откривањем малигних ћелија у површинском слоју коже, једноставном хирушком интервенцијом у локалној анестезији завршава се лијечење. Наравно, оно што је неопходно јесте да се касније пацијент чува од сунца и редовно одлази на прегледе.

Пацијенти треба да се јаве на преглед ако примјете да је настала нека нова промјена на кожи или да је дошло до промјене на већ постојећем младежу, у смислу различитости боје, неравномјерност ивица, увећање младежа, ако нека промјена крвари или расте.

“Стопа оболијевања од меланома је у сталном порасту, а последњих неколико година забиљежен је у све већој мјери и код млађе популације. Због тога је важно побољшање заштите од УВ зрачења међу адолесцентима. Према истраживањима ризик за настанак меланома повећан је за 18% међу пацијентима који су имали опекотине од сунца прије 18 године живота”, наводи Поповић.

Осјетљивој групи припадају особе свијетле пути, косе и очију, особе чији су сродници већ обољели од меланома и они са великим бројем младежа.

Ово је прилика да се грађанима приближи значај заштите од УВ зрачења и раног откривања малигних тумора коже.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here