Сутра одлука о протесту изабраних доктора

Фото:Синдикат изабраних доктора

Главни одбор Синдиката изабраних доктора ће на сутрашњем Конгресу (недеља, 17. септембар) одлучити да ли ће бити одржан протест који су, незадовољни односом надлежних и тиме што из Министарства здравља мјесецима не одговарају на њихове захтјеве, најавили за 24. септембар.

Предсједница Удружења доктора опште и породичне медицине др Наталија Поповић Петрић казала је Радију Црне Горе да ће одлуку о протесту донијети Главни одбор Синдиката изабраних доктора на Конгресу Синдиката који ће бити одржан у недељу, и одлучити о даљим корацима.

-Иницијатива од стране предсједника Синдиката постоји. На Конгресу, који ће бити одржан 17. септембра, ће дефинитивно бити донијета одлука о томе да ли ће га бити или не, јер многи од нас сматрају да смо на претходна два протеста која смо прољетос организовали изразили наше незадовољство и указали на чему инсистирамо, да се сједне за сто и разговара о проблемима који се тичу рада на нивоу примарне здравствене заштите.

Говорећи о разлозима незадовољства изабраних доктора Поповић Петрић је оцијенила да је реформа здравствене заштите добро замишљена и подсјетила да је истраживање показало да је реформа дала добре резултате. Међутим, у годинама које су услиједиле изабрани љекари су затрпани огромном администрацијом па је, како је казала, трпјела свакодневна организација рада као и квалитет рада изабраних доктора у амбуланти.

-То је кулминирало последњих годину дана када су донешене двије одлуке. Прва се тиче укидања структурираног начина плаћања изабраним љекарима. Друга је одлука Фонда о измјени правилника гдје сваки изабрани љекар треба да има 2000 пацијената, без обзира на његове године, што је у многоме пореметило квалитет рада, објаснила је Поповић Петрић.

Она је навела да је само укидање структурираног начина плаћања (плаћање по учинку) довело до демотивације љекара. Укидањем та два индикатора, како је додала, изабрани љекари имају фиксне плате без обзира на то колико раде.

-Квалитет пружања здравствене услуге у амбулантама у Домовима здравља разликује се од љекара до љекара. Не радимо свиисто. Реформа је препознавала љекара који се више труди. Сада, када су плате свима исте, наша мотивација је умањена, казала је Поповић Петрић.

Она је навела и да су близу рјешења да, ако буде потребе, у складу са законом буде организован и штрајк изабраних доктора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here