СУТРА НОВИ ПРОТЕСТ РАДНИКА ВЕКТРЕ

Бивши радници Вектра Боке, након мјесеци и по мировања, поново најављују штрајк, јер и даље нису испуњени њихови захтјеви, нити је у предузећу покренут стечајни поступак, који је требало да започне још у априлу.

Сутра, 15. децембра, у пет минута до подне окупиће се у Парку Боке и захтијевати од надлежних објашењење због одлагања почетка стечајног процеса, који је, како за РТХН прича предсједник НВО Бивши радници Вектра Боке Ђорђе Рајак, већ био покренут, па обустављен због плана реорганизације.

– Након тог стечаја према њиховим тврдњама прошле су четири године, према нашим шест, а ми стојимо на истом мјесту. Отуђено је сигурно 40-50% имовине. Доказано је да је то незаконито отуђено. Под великим знаком питања је да ли је послодавац уопште купио акције. Став СДТ-а је да је оштетио Друштво и државо за 50, односно 64 милиона – наводи он.

Радници сумњају да је кредит од 4 милиона, подигнут да се подмире њихова потраживања, завршио на неком другом рачуну. Кредит од 24 милиона, наводи Рајак, подигнут је под сумњивим околностима, са циљем да банка узме имовину, а стечај се развлачи да би се та имовина растурила, при чему ће радници остати без услова за пензију.

Рајак наводи да ће опет јавно изнијети све захтјеве, затражити одговоре од надлежних институција, „јер времена је и радника све мање, многи су умрли, а појединци су се преко њихових леђа обогатили“.

– Издржали смо мјесец и по, мислили смо да ће то бити фер игра. Тражили смо од Тужилаштва да то довреде до краја, да се обједине све кривичне пријаве у једну и неко да радницима каже да неће добити ништа или да неко не поштује закон, па на основу тога неће добити ништа. Ми тврдимо да је закон на нашој страни и да сва наша потраживања, без икаквог исплатног реда, по новом закону припадају радницима – казао је он.

Уколико се ни овога пута случај не помјери из мртве тачке радници ће радикализовати протест јер желе да скрену пажњу да послодавац ради као што је и до сада, те да се ништа није промијенило, односно и даље се на рачун Вектра Боке ништа не уплаћује.

Подсјећамо, власник компаније Вектра Драган Брковић, његови синови Борис и Бојан и извршни директор Вектре Милић Поповић ухапшени су крајем августа, након чега је СДТ против њих покренуло истрагу због штете од 7 милиона еура, које су, како се основано сумња, малверзацијама нанијели Вектра Боки у току 2018. и 2019. године. У међувремену су истражитељи, у истрази која је у току, прикупили нове податке и доказе који указују на сумњу да постоји још инкриминисаних радњи. Они су, међутим, у октобру пуштени да се бране са слободе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here