УСЛОВИ ЗА СЛОБОДНО ПУТОВАЊЕ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ

Ријечи министарке здравља др Јелене Боровинић Бојовић, која је 30. септембра поручила да ће црногорско здравство бити дио ЕУ и прије званичног пријема, потврдио је европски комесар за проширење Оливер Вархељи. Црна Гора је финализовала све процедуре да би се повезала са системом Дигиталног КОВИД сертификата ЕУ. То значи да ће црногорски држављани већ од 24. децембра моћи слободније да путују у земље ЕУ, саопштио је генерални директор Директората за јавно здравље у Министарству здравља, Александар Секулић.

Ускоро ће бити завршена и апликација, а у међувремену, сваки држављанин Црне Горе који је вакцинисан Фајзер и Астра Зенека вакцином (и све остале које признаје ЕМА) моћи ће, уз приказ QR кода са потврде, коју може користити и у папирној и електронској форми, слободно прелазити границе ЕУ.

– Подсјећамо јавност да је Министарство здравља, ради равноправног третмана свих имунизованих грађана, раније обезбиједило бесплатне ПЦР тестове у сврху путовања свим грађанима који су вакцинисани Синофарм и Спутњик В вакцином јер се, у оквиру ЕУ дигиталног КОВИД сертификата, признаје ПЦР тест који је урађен у Институту за јавно здравље чији су налази међународно сертификовани – наведено је у саопштењу.

Важно је да грађани знају да је ЕУ дигитална потврда валидна 14 дана од посљедње дозе вакцине. ПЦР тест је валидан 72 сата, а брзи антигенски тест 48 сати.

Грађани који су пребољели КОВИД 19 и којима је прошло више од 10, а мање од 180 дана од позитивног ПЦР теста, такође, испуњавају услов за слободно коришћење ЕУ дигиталног КОВИД сертификата.

Израда дигиталног сертификата имплементира се у оквиру пројекта “Е-услуге и дигитална инфраструктура”, коју имплементира УНДП у сарадњи са Министарством јавне управе, дигиталног друштва и медија, а финансира Европска унија.

1 COMMENT

  1. I sam naslov je sušta ironija! Kakva je to bre uslovljena „sloboda“? Koga vi to pravite majmunom? Ovo šlihtanje Evropskoj Uniji i njihovim fašističkim merama je samo dokaz kako velikim koracima srljamo u globalni totalitarizam koji robovlasnik, Klaus Schwab, iz WEF (World Economic Forum), uspešno svim zemljama u svetu nameće.

    Ako se narod do sada nije probudio i pobunio protiv ovakve đavolje rabote, onda smo svi nagrabusili i jadni smo da jadniji ne možemo biti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here