СУДСКА ОДЛУКА О САМОСТАЛНОМ СТАРАТЕЉСТВУ ДОВОЉНА ЗА ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ СА ДЈЕТЕТОМ

Фото: ГП Дебели бријег

Мајка или отац којима је судском одлуком повјерено самостално родитељско право, приликом преласка границе са дјецом, више неће морати да имају сагласност другог родитеља. За то је, како је сада прецизирано допунама Закона о граничној контроли који је од јуче на снази, довољна судска пресуда коју већ посједују. На снагу је ступио и нови Закон о путним исправама, који доноси олакшице и у случају издавања пасоша дјетету повјереном на старање једном родитељу.

Закон о граничној контроли

Посланици су усвајањем нове верзије овог законског акта уважили дугогодишње предлоге удружења Родитељи да се ова област унаприједи у најбољем интересу дјеце. 

-У пракси се показало да члан 50 Закона о граничној контроли има мањкавости и да недовољна одређеност законских одредби ствара ситуације које, првенствено, имају негативан утицај на малољетна лица. Полицијским службеницима су била дата широка овлашћења, без правила, што је доводило до различитог поступања у сличним ситуацијама, појаснили су из удружења, чији су предлози формализовани у виду амандмана уз подршку Женског клуба Скупштине Црне Горе.

Уколико је суд у исцрпном парничном поступку утврдио да дијете треба повјерити једном родитељу на самостално вршење родитељског права, то значи, како оцјењују, да је испитао све околности од значаја и нашао да је то у најбољем интересу дјетета. Управо зато, истичу у удружењу Родитељи, нема разлога да се том родитељу и дјетету приликом преласка границе праве баријере.

-Довољно је показати правоснажну судску одлуку и друга стандардна документа из којих се утврђује сроднички однос.

Допуне овог Закона односе се само на моменат пресласка границе, а не на остале сегменте породично правних односа. Тако нема бојазни да ће, на примјер, на овај начин бити повријеђене законске одредбе које се тичу обавезне сагласности другог родитеља за промјену пребивалишта, јер је то прописано Породичним законом.

Једноставнији пут до пасоша

На снагу је ступио и нови Закон о путним исправама, који доноси олакшице и у случају издавања пасоша дјетету повјереном на старање једном родитељу.

Измјенама овог Закона, у случајевима опструкције, за издавање пасоша дјетету више неће требати сагласност другог родитеља, већ ће бити довољна судска пресуда о вршењу родитељског права.

-Ако се други родитељ лица из става 1 овог члана противи издавању путне исправе, односно путовању у другу државу, или је недоступан, Министарство ће поступити у складу са чланом 26 став 4. У хитним случајевима, односно у случајевима када је издавање пасоша у посебном интересу дјетета, Закон прописује да му се то омогући без одлагања и без сагласности другог родитеља. Потребна је само писана сагласност органа старатељства надлежног према мјесту пребивалишта дјетета, односно према мјесту подношења захтјева, ако дијете нема пријављено пребивалиште у Црној Гори, објашњавају из удружења Родитељи.

Извор: Удружење Родитељи

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here