Суботић замјеник предсједника Одбора за европске интеграције Скупштине Црне Горе

Након што је изабран за замјеника предсједника Одбора за европске интеграције Скупштине Црне Горе Јован Суботић учествовао је на састанку предсједавајућих одбора за европске послове парламената земаља чланица ЕУ, у оквиру предсједавања Белгије у Савјету ЕУ. Пар дана касније, у Подгорици, уприличен је билатерални састанак предсједника и замјеника предсједника Одбора са амбасадорском Европске Уније у Црној Гори, Оаном Кристином Попом.

Један од првих задатака Јована Суботића након именовања за замјеника предсједника Одбора за европске интеграције било је учешће на састанку предсједавајућих одборима за европске послове парламената земаља чланица који је одржан у Намуру, 14. и 15. јануара у склопу предсједавања Белгије у Савјету Европске уније.

-Конференција је била изузетна, са запаженим излагањима чланова црногорске делегације, гдје смо потенцирали и ставили фокус на политику проширења као један од приоритета белгијског предсједавања. Добили смо позитивне реакције, на маргинама смо се састали са свим битним чланицама за овај регион, као што су Њемачка и Мађарска, која ће након Белгије предсједавати Европском унијом, као и са колегама из региона. Парламентарна дипломатија је један од приритета Европске уније, којом ћемо показати да се Црна Гора вратила на европски пут, који је према извјештају стагнирао у протекле двије године, казао је Суботић.

Након конференције у Бриселу учествовао како на редовној сједници Одбора за европске интеграције на којој је разматран Извјештај Европске комисије о Црној Гори, тако и на билатералном састанку предсједника и замјеника предсједника Одбора са Њ.Е. Оаном Кристином Попом, амбасадорском Европске Уније у Црној Гори.

– Амбасадорка Попа нам је пренијела званичну поруку Брисела, да је Црна Гора поново на добром путу и лидер какда су европске интеграције у питању. Битно је да наставимо у том правцу, добили смо конкретну временску линију обавеза. Ако затворимо поглавља 23 и 24, евентуално до краја текуће године, затварање осталих обављаће се у групама и прилично брзо. Ако наставимо да радимо “домаћи задатак”, Црна Гора има реалне шансе да буде чланица Европске уније у наредних 4,5 година, закључио је Суботић.

Амбасадорка Попа је похвалила досадашње резултате актуелног сазива Скупштине, у смислу именовања носилаца правосудних функција, избора гувернера Централне банке, као и ратификације четири споразума из Берлинског процеса.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here