СТУДИЈА ИЗБОРА ЛОКАЦИЈЕ ЗА РЕЦИКЛАЖНИ ЦЕНТАР ПРЕДСТАВЉЕНА ПРЕДСТАВНИЦИМА ОПШТИНА

Поводом изградње регионалног центра за управљање отпадом, на састанку са министром екологије, просторног планирања и урбанизма, проф. др Ратком Митровићем представницима општина Никшић,Будва, Херцег Нови, Котор, Плужине, Жабљак и Тиват,  представљена је Студија избора локације и договорено да се формира Координационо тијело које ће припремити услове за објављивање јавног позива за изградњу регионалног центра за управљање отпадом, саопштено је из министарства.

Предлог је да координационо тијело чини по један представник из сваке општине и Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.

-Будући да је планирано да се регионални центар гради на територији Општине Никшић, предлог је да предсједник координационог тијела буде Марко Ковачевић, предсједник Општине Никшић, а потпредсједник др Душан Бугарин, директор Директората за екологију у МЕПГ.

Координационо тијело треба да сагледа правни основ и осмисли модел по којем ће се општине удружити и повјерити дио послова заинтересованом партнеру.

-Један од модела који је представљен на састанку подразумијева приватно-јавно партнерство. Претходно је Студијом избора локације коју је израдила Општина Никшић у сарадњи са Министарством екологије, просторног планирања и урбанизма представљена оптимална локација за изградњу регионалног центра за управљање отпадом у Никшићу-Стубица. 

-Наш стратешки циљ је рјешавања проблема отпада у Црној Гори. Ово је један од основних корака који смо морали да предузмемо да бисмо очистили Црну Гору, поручио је министар Митровић и саопштио да је највећи подстицај за рјешавање проблема отпада добио након обиласка депоније Мислов до у Никшићу.

Марко Ковачевић, предсједник Општине Никшић изјавио је да је рјешавање проблема отпада изузетно важно за општину Никшић, посебно због постојеће нелегалне депоније Мислов до.

-Изградњом регионалног центра за управљање отпадом санираћемо и ријешити огромни проблем Никшића. И не само да ће то бити значајно због грађана Никшића, већ ће представљати и замајац нашем европском путу и испуњавању мјерила из Поглавља 27., додао је Ковачевић. Он је захвалио министру Митровићу на иницијативи, а колегама предсједницима општина на
сарадњи.
Марко Бато Царевић, предсједник Општине Будва, као домаћин данашњег састанка нагласио је да га посебно радује што су Влада Црне Горе и министар Митровић кренули у рјешавање проблема, и то системски, што није био манир претходника са државног нивоа. Имамо искуства европских земаља, искористићемо и примијенити најбољу праксу, оптимиста сам да ће ово бити успјешан пројекат, додао је Царевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here