ПРЕМИЈЕР РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА РОМСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ

Предсједник Владе Црне Горе, Здравко Кривокапић, састао се данас са делегацијом коју су чинили представници организација заједнице Рома у Црној Гори, Менсур Шаљај, предсједник Ромског савјета, Самир Јаха, НВО Млади Роми, Фана Делија, извршна координаторка НВО Центар за ромске иницијативе из Никшића, Елвис Бериша, Ромска организација младих „Корачајте са нама“.

Премијер Кривокапић са представницима заједнице Рома разговарао је о имплементацији и циљевима владине Стратегије социјалне инклузије Рома и Египћана у Црној Гори 2021–2025. године са Акционим планом за 2021. годину. Стратегију је Влада ускладила са ЕУ Стратешким оквиром за једнакост, инклузију и учешће Рома за период 2020 – 2030. године.

Премијер је рекао да је циљ Владе да осјетно побољша социо-економски и правни положај Рома и Египћана у Црној Гори. Он је нагласио да мимо пута изградње инклузивног и отвореног друштва, друштва једнакости и правде, заснованог на борби и елиминисању свих облика дискриминације, нетолеранције и сиромаштва, други пут за Црну Гору не постоји.

-Данас се обиљежава Међународни дан толеранције, који све подсјећа да различитости треба да нас подстичу на дијалог, упознавање и зближавање, а не на распиривање мржње и диоба”, поручио је премијер Кривокапић.

Предсједник Владе нагласио је да ће се процес потпуне инклузије и интеграције Рома у црногрско друштво интензивирати кроз амбициозне пројекте у области образовања, кроз политику запошљавања, становања, рјешавања правнoг статуса у свим случајевима који су до сада били на чекању, кроз иначе несметану доступност здравствене заштите, пројекте социјалне и породичне заштите, борбу против насиља у породици, дјечјих уговорених бракова и просјачења.

-Ромска заједница чини богатство црногорског диверзитета и Влада Црне Горе, кроз истински процес ваше инклузије у црногорско друштво, дужна је да сачува вриједне особености ваше културе, традиције и језичког дијасистема који су насљедство цијелог човјечанства“, поручио је Кривокапић.

Предсједник Ромског савјета у Црној Гори, Менсур Шаљај, истакао је да ромска заједница нема аутентичне представнике у Скупштини Црне Горе, иако је Уставом загарантована аутентична заступљеност мањина у црногорском парламенту. “У том смислу, неопходно је радити на измјени Закона о избору одборника и посланика у циљу обезбјеђивања политичке партиципације Рома и смањења постојећег цензуса са 0.70% на 0,35%, имајући у виду да је тренутни цензус недостижан за ромску заједницу”, истакао је Шаљај.

Извршна координаторка Центра за ромске иницијативе, Фана Делија, нагласила је потребу унапређења области трговине људима на начин да се кроз измјене и допуне Кривичног законика препозна сваки покушај склапања дјечјег уговореног брака, како се не би процесуирали само случајеви у којима је дошло до размјене новца.

-Центар за ромске иницијативе ће на Међународни дан борбе против насиља над женама, покренути националну кампању “Продужи моје дјетињство и донирај!” за изградњу првог националног склоништа за жртве дјечјег уговореног брака. Од Владе Црне Горе очекујемо пуну подршку, у складу са Истанбулском конвенцијом и препорукама Гревио извјештаја. Склониште ће бити дом многим дјевојчицама и омогућити им да самостално бирају свој пут”, казала је Делија.

Предсједник НВО Млади Роми, Самир Јаха, саопштио је да пажљиво прате активности нове Владе и поздрављају напоре које премијер Кривокапић, улаже како би се смањило сиромаштво у Црној Гори.

“Нереално је очекивати да се за кратко вријеме ријеше дугогодишњи проблеми ромске заједнице. Ипак, очекивања су да нова Влада, осим дијалога и сарадње, направи и конкретне кораке поводом важних питања као што су, легализација неформалних објеката, оснивање Фонда за запошљавање Рома, оснивање одјељења за образовање Рома при Министарству просвјете, науке, културе и спорта, значајнија подршка у сегрегацији ромске ђеце у образовању, квалитетна контрола државних средстава које се опредјељују за инклузију Рома и досљедна примјена акционих планова и стратегија”, истакао је Јаха.

Елвис Бериша, предсједник Ромске организације младих „Корачајте са нама – Пхирен Аменца“, захвалио је на прилици да са предсједником Владе разговара о проблемима са којим се суочава ромска популација у Црној Гори.

„Овакав чин улива наду да Влада ради на побољшању положаја ромске заједнице као неодвојивог дијела црногорског друштва. Изузетно је важно рјешавање правног статуса за преко 400 Рома. Правна невидљивост оставља посљедице у различитим областима живота попут образовања, запошљавања и социјалне заштите. Такође, процес легализације бесправно саграђених објеката пријети да угрози одвећ тежак положај ромске заједнице, усљед чега је потребно да се укључи држава и омогући да се трошкови легализације плаћају по повољнијим условима и на више мјесечних рата”, нагласио је Бериша.

Бериша је искористио прилику да предложи организовање онлајн дијалога предсједника Владе са ромском заједницом. Састанку је присуствовао и државни секретар у Министарству правде, људских и мањинских права Бојан Божовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here