Студентски филмови са 10 факултета и академија на фестивалу у Херцег Новом

Селекција 29 филмова студената са 10 факултета и академија из ширег региона биће пред публиком у Херцег Новом, на 35. Филмском фестивалу Херцег Нови – Монтенегро филм фестивалу.

Маја Тодоровић- сценаристкиња

Студентске филмове које је селектовала сценаристкиња Маја Тодоровић на програм ће бити од 23. до 27. августа на култном мјесту – у амфитеатру Дворане Парк, испред палате Буровина.

На програму ће се наћи филмови студената са Цетиња, из Београда, Љубљане, Сарајева, Загреба, Бања Лука, Скопља , Букурешта и први пут са Универзитета Доња Горица.

Филмови који су се нашли у овој селекцији су врло разнолики у сваком сегменту, али оно што им је заједничко јесте храброст да се искрено и без предумишљаја баве темама које их заиста занимају (а не које су „популарне“ или „пожељне“) и то на начин на који осјећају да треба, не јурећи да имитирају стилове „великих“ и признатих аутора или ауторки, истиче селекторка Маја Тодоровић.
Како напомиње, већина ових филмова рађена је у вријеме кад су на снази биле КОВИД мјере и ограничења, што је свакако умногоме утицало на рад, отежало саме припреме и снимање, али није спутало креативност аутора и ауторки.
Вјерујем да вас ниједан од ових филмова неће оставити равнодушним и „празним“ – у њима можете пронаћи и препознати себе и свијет око себе, или ући у „други свијет“, али опет се вратити на (само)спознају. У овим ауторима и ауторкама лежи будућност филма. Они су дјеца филма, поручује Тодоровић, Новљанка која је одрастала уз Фестивал и чији филмови су били приказивани у овом сегменту програма.
Осим филмова у такмичарском дијелу, ове године су на програму и два остварења ван конкуренције: „Going Diaspora“ Дамира Мехића и Сјеверни пол, кратки играни филм Марије Апчевске.
Мехић је студент прве године Филмске школе у Лођу, Пољска са којом смо, захваљујући Дамиру, остварили сарадњу и у плану је да се идуће године у селекцији нађу и филмови са ове филмске школе, објашњава Тодоровић.
Филм Марије Апчевске Сјеверни пол имао је свјетску премијеру у оквиру званичне селекције фестивала у Кану, а захваљујући успјеху и наградама на фестивалима, нашао се међу кратким филмовима који се квалификују да буду номиновани за награду Европске филмске академије. Ауторка филма, Марија Апчевска је као студенткиња ФДУ Скопље била у студентској селекцији фестивала са својим филмом Бардо.

Амфитеатар Дворане Парк

Програм селекције студентског филма

Првог дана, 23. августа на програму ће се наћи четири филма студената Националног универзитета за позориште и филм из Букурешта“: С љубављу, ваш син чији аутор је Стефан Лордах,  Када се облаци зближе који потписује Даниел Иулиан Попа,

 Дан када је Вали помјерио свој ТВ Владута Лосефа, Љубавне приче у покрету Царине Дазовеану и Планирање љета који потписује Алеxандру Миронесцу,  као и два остварења са Факултета драмских умјетности Цетиње, Мир аутора Габриела Цамаја и филм Андрије Мугоше Јечам жела.

На програму за 24. август су остварења студената са Факултета драмских умјетности Београд: Изгубљени дани Јоване Аврамовић, Кротки Јована Димовског, Полица Матије Лукача, За викенд гајби ластом са аутокоманде у 15 до 5 да не бих плаћао перонску 170 динара аутора Данила Лазовића и филм Миладин Ђоровић који потписује Новак Шипетић. Исте вечери биће приказан и филм Луча микрокозма Милана Бајчетића, студента Факултета за дизајн и мултимедију Универзитета Доња Горица.

Треће вечери, 25. августа студенткиња Академије сценских умјетности Сарајево, Исидора Ратковић представиће се филмом Зашто не заплешеш?, а Академија драмске умјетности Загреб остварењима пет студената: Хеј, хвала и твојима Дениса Комљеновића, Сама Борне Зидарића, Фендер Бојана Радановића, Туђа посла Андрије Томића и Дете Карле Јелић.

На програму за 26.август су остварења са Академије за позориште, радио, филм и телевзију из Љубљане: А ноћ остаје Анжеа Грчара, Слатки снови, мама Аљоше Николића, Сусједи Јуша Храстника и Родна груда Филипа Јембриха. Исте вечери биће приказани и филмови студената Академије умјетности Бања Лука: Кораци Вука Рађена и Кад јутро сване Кармен Обрдаљ.

Посљедњег дана програма, 27. августа публици ће се представити студенти Академије умјетности Београд филмовима На маргини аутора Јована Допуђа и Између нас Ане Бутиган, као и Факултет драмских умјетности Скопље остварењима Прогестерор(н) Тине Величковић и Отуђеност Александра Несторовског. Исте вечери биће приказани и поменути вантакмичарски филмови, Сјеверни пол Марије Апчевске и „Гоинг диаспора Дамира Мехића.

Жири који ће одлучивати о наградама такмичарске селекције студентског филма чине: француски продуцент, сценариста и редитељ Гијом де Сеј, редитељ Никола Љуца и сценаристкиња Дуња Кустурица.

Селекторка Маја Тодоровић дипломирала је драматургију на ФДУ у Београду. Њена драма Дрекавац са треће године студија побиједила је на конкурсу за драмски првијенац и постављена је у Београдском драмском позоришту у режији Милене Павловић. Драма Кинез са четврте године студија побјеђује на конкурсу КФПД за најбољи драмски текст за дјецу, а постављена је у Градском позоришту у Подгорици, у режији Ање Суше. Слиједи награда Црногорског народног позоришта за најбољи драмски текст за драму Шћери моја, коју у том позоришту режира Ана Вукотић. Написала је драме: Антигона 1918 (СНП Нови Сад, режија: Милан Нешковић) и Нечиста крв (НП Београд, режија Милан Нешковић). Радила је као драматуршкиња на бројним представама у ЈДП-у, НП Бања Лука, Театру Воклов у Русији, Народном позоришту у Суботици. Сценаристкиња је филма Ајвар у режији Ана Марие Росси, филма и серије Тома у режији Драгана Бјелогрлића и Зорана Лисинца, филма Марко Краљевић који режира Дејан Зечевић, серија Жигосани у рекету и Дуг мору (друга сезона), као и бројних кратких играних филмова.

35. Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал биће одржан од 22. до 28. августа 2022. године, под слоганом „Ми смо дјеца филма“. Покровитељи су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе „Херцег-фест“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here