Пут од Крушевица до Авантуристичког парка убрзаће валоризацију залеђа

Захваљујући доброј комуникацији са извођачем и повољним временским приликама, асфалитирање пута од Крушевица ка Врбању, односно Авантуристичком парку, тече добром динамиком, па ће мјештани у овом дијелу залеђа за 10-ак дана имати квалитетну саобраћајницу, која ће повезивати два села.

За два дана, колико траје санација ове путне дионице , асфалтирано је готово 2 километра пута, што за херцегновску локалну управу представља врло задовљавајућу динамику, поручено је током јучерашњег обиласка терена предсједника Општине Херцег Нови, Стевана Катића, директора Агенција за изградњу и развој Херцег Новог, Александра Ковачевића, те предсједника Мјесне заједнице Суторина и доскорашњег директора Управе јавних радова, Бора Лучића.

За очекивати је да у наредних 10 дана буде завршено и асфалтирање преосталих око 5 километара дионице од Авантуристичког парка до цркве на Крушевицама.

Мјешатни овог краја, који се углавном баве пољопривредом или раде у Авантуристичком парку, истичу да им је пут веома важан инфратруктурним сегмент, јер многи га користе и више пута током дана, прича за РТХН Мићо Вавић.

– Пут је свуда добар. Овај нама значи за пољопривреду. Док посијемо, окопамо, уберемо дрва, потјерамо сијено… сијем на Врбању по 600-700 килограма кромпира, треба то обрадити, а идем два пута, најмање – наводи он.

Задовољство због санације пута не крије ни Перо Дабовић са Крушевица, који истиче да су пут дуго чекали.

– Захвални смо свима који су нам учинили да идемо бољим путем, овај је био у доста лошем стању, али сад ће бити добар сигурно, кад прође нови асфалт. Много ће нам значити, јер радимо горе у Авантуристичком парку, па ће сада бити и много више туриста

Динамиком и квалитетом радова задовољни су и представници локалне управе, истиче предједник Катић.

– Извођач радова је заиста одговран, који је за кратко вријеме асфалитрао око 2 километра. Радови до самих Крушевица би требало за неких 7 до 10 дана да буду комплетирани. Ово је нешто што је сјајно, добро за овај дио овдје, посебно због планине Орјен, због лакше достпуности за бројне туристе који долазе. Авантуристички парк смо отворили 2018. Године и пуно је сада лакше доћи до њега – сматра он.

Катић информише да је ријеч о једној од највецих инвестиција још од доба Аустрогара, који су направили овај пут, а у коначном ће превазићи 700 хиљада еура, које финансира Управа јавних радова.

– Показана је добра синергија између државе и Опстине, како би се направио пут на задовљство мјештана, пољопривредног краја и бројних туриста који посјећују и који ће посјецивати овај предио. Залеђе је један веики ресурс Херцег Новог. Видимо да туристе желе активан одмор на Орјену, наса Агеницја за заштиту и развој на дневном нивоу организује бројне туре и излете. Хотеијери су у понудама уврстили Орјен, ресурс који није био довољно валоризован у претходоном периоду – казао је он.

Извођач је до сада завршио скоро 2 километра, чему је претходило тампонирање 5 км дионице од Авантуристичког парка до дијела прије Орјенског седла, информише директор Агнеције за изградњу и развој града, Александар Ковачевић.

– Имаћемо потез од Авантуристичког парка до Седла потпуно тампониран и приведен намјени за моторна возила, јер познато је да је био проблем проћи обичним овозилом до горе. Од Авантуристичког парка све до црвке на Кришевицама биће асфалитрана коловозна трака – наводи он.

Асфалитрана дионица биће просјечне ширине 3,3 метра, а биће асфалтирано и свако проширење, казао је и Ковачевић и најавио нови тендер Управе јавних радова за асфалтирање осталих сеоских путева и улица на Кришевицама, вриједан 230 хиљада еура, који би уркоро требало да буде расписан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here