Штрајк запослених у Пошти, траже увећање зарада

Јединствени синдикат запослених у Пошти Црне Горе организовао је данас oд 8 до 9 сати штрајк упозорења испред више пословница, а једини захтјев према менаџменту је увећање зараде за 30 процената.

Како за РТХН прича поштар Радован Песторић, разлог окупљања је све тежа материјална ситуација у којој се налазе радници.

Радован Песторић, поштар

– Као што знате, инфлација нас поједе, тако да смо били принуђени на овај корак, како би на неки начин скренули пажњу менаџментау да изваде главу из пијеска, да се окрену око себе и виде како им живе радници и да се ствари покрену са мртве тачке да се нешто учини поводом све нижих примања радника Поште – наводи он.

Песторић наводи да је захтјев радника да им се плате повећају за 30%, јер су им знатно ниже од државног просјека.

– Последњих мјесеци неке ставке су нам укинуте, као што је стимуланс. Плате су, а и Пошта је изашла са тим информацијама, поштара без минулог рада око 545 еура, али у то улазе превоз, топли оброк, регрес, тако да је она основна, гола плата, чак и испод 500 еура – истиче Песторић.

Менаџмент је, како наводи Песторић, обећао да ће размотрити захтјеве, али радници тиме нису задовољни, већ траже конкретан одговор.

У саопштењу Поште Црне Горе поводом штрајка упозорења наведено је да руководство није дало негативан одговор у погледу захтјева за повећање зарада.

Менаџмент Поште Црне Горе је приликом разговора са представницима репрезентативног синдиката Нове синдикалне организације Поште Црне Горе у вези са повећањем зарада запосленима у мају ове године, најавио да ће поновно повећање примања бити размотрено након сачињавања финансијског извјештаја за трећи квартал 2023. године, тј. након септембра.

Из менаџмента информишу да је плата поштару достављачу, са средњом стручном спремом и коефицијентом 3.20, без увећања за минули рад – радног стажа износи 545,85 €, док је зарада за исту позицију са 15 година радног стажа 584,67 €. Зарада шалтерског службеника, такође са средњом стручном спремом, без радног стажа је 559,39€, док је примање наших колега који су 15 година на овим позицијама 601,34€. Примање координатора пословнице поште И нпр., са средњом стручном спремом, без радног стажа, је 626,09 €. Поређења ради, плата референта са високом стручном спремом у Пошти Црне Горе без радног стажа је 722,91€, док је примање координатора службе, који је и члан менаџмента, 831,83 €.

Чланови менаџмента, у складу са актима Поште Црне Горе, чине запослени са коефицијентом изнад 5.0, и броје око 20% запослених. Дакле, ову категорију не чине само извршни директор и директори сектора.

Из менаџмента по позвали репрезентативне синдикате и запослене на стрпљење и разумијевање у односу на све околности, јер како истичу, важно је да се ситуација реално сагледа и да обухват повећања зарада буде такав да не угрози пословање Поште Црне Горе.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here