„Сторија о новским тврђавама“ у оквиру обиљежавања Дана европске баштине  

У оквиру Дана европске баштине, у Херцег Новом биће уприличени бројни програми посвећени градским тврђавама.  

Програм „Сторија о новским тврђавама“  биће организован вечерас у башти Градског музеја „Мирко Комненовић“, са почетком у 19.30 часова. О фортификацијама, које су непроцјењив дио културне баштине, говориће др Илија Лалошевић и Радојица Павићевић, аутор књиге “WERK – Аустроугарске тврђаве у Црној Гори”.

Професор Архитектонског факултета Универзитета Црне Горе др Илија Лалошевић, који је докторирао на тему “Фортификациона архитектура Боке Которске од XV до краја XVIII вијека”, гостујући у Новском јутру, казао је да су тврђаве у Боки кроз историју дјеловале као јединствени одбрамбени систем:

– У то спада и 200 година турске власти, када је Херцег Нови дио старе Херцеговине до Рисна и Ораховца, изузев Пераста, припадао отоманској власти, а јужни дио Венецији, углавном, прије и након тога је Бока Которска била увијек у саставу  једне државе. Условљена географским околностима, Бока је недјељива, па тако и њен фортификациони систем. Једна од најбољих лука на Медитерану, Бока Которска од најстаријих времена била је значајно стратешко упориште и на томе је базирала економски просперитет.

Од антике до наших дана Бока је била значајно упориште за све државе и тек у наше вријеме је престала да има стратешки значај, бар тако мислимо, навео је др Лалошевић:

Ријеч је о базама, практично још од времена антике.

– Напримјер, Кумбор је био поморска база још од времена Римљана, што је мало истражено, а пропуштена је прилика да се истраживања изврше прије градње комплекса Портонови. Сигурно је постојање римског каструма, неког утврђеног пункта за контролу уласка у залив. Потом, за турску тврђаву у Кумбору имамо графички приказ на старој гравири у Венецији и још неке историјске податке. Просто је недопустиво да се прије градње комплекса Портонови, није бар сондажно истражио локалитет, који смо покрили и забетонирали за сва времена, образлаже др Лалошевић.

Канли кула

Културни туризам је најзначајнија грана туризма. Јако је важно када се у оквиру једног локалитета презентују, сачувају важни остаци.Чак испод цркве Свете Неђеље нађени су неки зидови, који су сигурно, по опусу, римски. Спорно је што се приликом градње брише све што је постојало, по систему да се олакша инвеститорима, а они би градили на тој локацији и да смо поставили услове да истраже остаци:   

– Та обавеза инвеститора је стопирана, јер је тада било  да Управа зашите културне баштине, не може да буде кочница развоја, тзв. бизнис баријера. Напримјер, у Портоновом сачуван је само један објекат. Дозволили су да се сруши торпедно муло, то је био дио војне архитектуре из доба аустроугарске. У сретнијим земљама се чувају и много мање значајна налазишта, а да не говоримо римском слоју, турском, млетачком слоју…Код Мамуле имамо сличан примјер.   

Мамула је са аспекта културне баштине изгубљен случај, изгубила је аутентичност. Има ствари које нису на продају, поручио је, између осталог, др Лалошевић, који истиче да је код туристичких комплекса  мањи проблем доградити, али је важно сачувати изворно и дати му адекватну презентацију да не изгубили својства аутентичности и интегритета културног добра. Одговорно тврдим да је Мамула изгубила својства аутентичности културног добра, остала је љуштура. Циљ је да културно добро буде доступно што већем броју људи, објаснио је др Лалошевић.

У оквиру  Дана европске баштине,  сутра  ће бити приказан документарни филм „Бока-тврђава“  у башти Куће нобеловца Ива Андрића од 19.30 часова, а изложба на отвореном „Тврђаве Новог, некад и сад“  у пјешачкој зони Његошеве улице,може да се погледа до 7. октобра. Филм се бави темом фортификација у Боки Которској насталих у периоду аустроугарске владавине над тим простором. Потписују га редитељ Данило Вујачић и сценариста Петар Попадић, снимљен је у продукцији организације „КОД“, а подршку реализацији пружио је и Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови.

До 20. октобра траје ликовни конкурс „Новске тврђаве у очима дјетета“  за предшколце и основце који Секретаријат за културу и образовање реализује у сарадњи са васпитно-образовним установама на територији града. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here