Сјећање на добровољце из Боке, учеснике Балканских и Првог свјетског рата

Поводом 15. септембра, Дана српског јединства, слободе и националне заставе и пробоја Солунског фронта у Првом свјетском рату, у манастиру Савина служен је парастос родољубима из Боке који су своје животе положили на олтар отаџбине у Балканском и Првом свјетском рату. Положени су вијенци на споменик родољубима у порти манастира.

Свештеник Никола Тодоровић, парох херцегновски поучио је да данашњи празник слави јединство, слободу и заставу.

– У  наш живот утемељене су три вриједности слобода, крст часни, застава. Цијела наша историја била је проткана да се опредијелимо којем царству жемо се приклонити, коју заставу ћемо носити на челу наших битака, а прије свега, то је златна слобода утемељена у Христовом васкрсењу.  Свједоци смо како је била понижена тробојка свијетла… У  ту заставу уткана је цјелокупна историја, поручио је, између осталог, свештеник Тодоровић.

конзул Мићо Роговић

Конзул  Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић казао је да се на данашњи дан подсјећамо на све наше претке и хероје који су за ову нашу тробојку положили животе.

– Барјактари су гинули, други су их замјењивали. Српски народ дао је много барјактара, али су заставе све до једне из тих ратова остале сачуване.  Данас се сјећамо свих страдалих у свим ратовима. Данас се заклињемо у будућност да ћемо нашем роду оставити тробојку, нашим потомцима оставити вјеру у будућност, наду. Сачували смо културу, вјера нам је без грешке, традицију, обичаје, књижевност и језик који су његовали Иво Андрић,  Меша Селимовић, Милош Црњански, Емир Кустурица и многи други.  На нама је да ову тробојку чувамо, сјећамо се јединства и да у тешким данима и изазовима не заборавимо да оно што је у 21. вијеку дозвољено свим народима, само припадницима српског народа на Косову и Метохији није. Тамо  наш народ живи у гету и то никада не заборавимо, поручио је Роговић.

Мирко Мустур-Матица Боке

На данашњи датум почео је пробој Солунског фронта и за нас у Матици Боке то је дан када се сјећамо свих добровољаца са простора Боке Которске који су учествовали у Балканским и Првом свјетском рату, казао је Мирко Мустур.  

-Тај број у односу на број становника није занемарљив. По званичним подацима до којих је дошао др Милан Гулић из Института за историју Србије то је преко 1 200, незванично мислимо да је тај број и већи. Желимо да се сваке године подсјетимо тих наших јунака са ових простора који су свјесно и добровољно пошли да бране свој народ и род, казао је Мустур.

Предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић је истакао да је ово значајан дан за српски народ, без обзира гдје живи, подсјетивши да су пробоју Солунског фронта претходиле битке на Церу и Колубари.

-Када је читава Европа била сигурна да ће Аустроугарска монархија, подржана прије свега тада Кајзерском Њемачком, брзо савладати отпор српске војске на Балкану, многи су се изненадили. Јуначке војводе српске војске пружиле су спартански отпор. Србија није пала ни на Церу ни на Колубари! Српски сељак, о коме смо много читали а о коме можемо много сазнати, на примјер, у „Књизи о Милутину“, још једном је побиједио онога ко је много јачи од њега, ко је оружјем надмоћан и који је имао сву политичку подршку.

Иван Отовић-предсједник Скупштине

Отовић је истакао да се тада читава Србија дигла на ноге, као и бројни добровољци из свих српских земаља, али и прекоокеанских земаља.

-Сви су они оставили своје домове и дошли да бране Србију. Дошли су да бране оно свето – крст часни и слободу златну. Многи око њих су се предали, похрлили су одмах у загрљај тада јаким силама осовине, али Србин ни тада није посустао, као што неће ни касније. Ми морамо да чувамо успомену на све наше претке, и на све оне који су нам омогућили да данас живимо у слободи. Али данас смо свједоци да се изнова морамо борити за ту слободу, поручио је Отовић.

Организатори догађаја су „Коло српских сестара“, „Матица Боке“, Српски Соко, НВО „Карађорђе“ „Витезови Светог Стефана“, „Ризница старих уметничких заната и вјештина“, СПКД „Просвета“ и ФК „Обилић“. Покровитељ Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here