Стопа незапослености у паду, у разради план за сталног сезонског радника

На евиденцији Завода за запошљавање у Херцег Новом тренутно се налази 341 незапослени, од чега је 195 жена. Током сезоне осјетан је дефицит угоститељских занимања, а најтраженији су кувари, конобари, помоћно особље у кухињама, али и спасиоци на плажама и возачи, казао је за РТХН шеф Бироа рада мр Зоран Лучић.

Недостатак кадрова у угоститељству проблем је са којим се носе и неке много развијеније туристичке дестинације, прича Лучић.

Зоран Лучић, шеф Бироа рада Херцег Нови

– Системски је проблем и вјерујем да ће се у наредном периоду међуресорски рјешавати. Добра иницијатива упућена је из Привредне коморе Црне Горе, гдје се кроз одређена законске и подзаконске акте тежи усвојити појма сталног сезонског радника – наводи он.

Идеја је, како објашњава, да се мотивишу млади да бирају угоститељска занимања, јер ће уговор имати на 24 мјесеца, а за период током којег неће радити дио трошкова сносиће држава.

На евиденцији Бироа рада у Херцег Новом налази се 142 корисника новчаних накнада по основу незапослености или статуса лица са инвалидитетом, за које Завод спроводи шест програма, односно јавних радова, а у Херцег Новом је укључено 15 лица, која на тржишту рада не могу лако наћи посао, каже Лучић.

– Ријеч је о програмима за стицање знања у одређеном едукативном или социјалном сектору, како би се нашла запослења лицима у области заштите културно-историјских споменика. Тај јавни рад је ограничен на четири мјесеца и сматра се да ће незапослени који буду укључени стећи одређена радна искуства – објаснио је Лучић.

Када је ријеч о особама са инвалидитетом, држава је обезбједила субвенције за послодавце, које могу бити подстрек у запошљавању, сматра Лучић.

– Уколико лице има проценат инвалидитета до 50, у првој години убвенције су до 75% бруто зараде, онда се снижава на 50% за читав период на који је лице запослено. Уколико особа има преко 50% инвалидитета, држава субвенционише 75% зараде за читав период – казао је он.

Лучић је информисао да је стопа незапослености у опадању, у Херцег Новом ове године на евиденцији је 130 незапослених мање него прошле, док је на нивоу Црне Горе за упоредни период од јануара до јуна 6000 мање незапослених него лани.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here