Стасала нова генерација дипломираних физиотерапеута

Студентима основних и специјалистичких студија програма примјењене физиотерапије Медицинског факултета Универзитета Црне Горе, данас су уручене дипломе, а награђени су и најуспјешнији студенти основних студија.

Први пут ове године на студијском програму примјењене физиотерапије је 270 студената, а од оснивања до данас ова високообразовна институција је изњедрила преко 2000 дипломаца. Годишњим наградама Медицинског факултета за изузетне резултате овјенчани су студенти II године Ивана Марић са просјечном оцјеном 10, Александар Новаковић уз просјек оцјена 9,90, Лука Булатовић са просјеком 9,30, Сара Мијовић уз просјечну оцјену 9,07, као и студенти III године Сара Терзић којој је просјек 9,01 и Анђела Божовић са просјечном оцјеном 9,06 којој је додијељена и новчана награда као и Повеља из донације америчко црногорског културно просвјетног друштва Ловћен из Детроита.

Историјат учења физиотерапије у Игалу траје од седамдесетих година прошлог вијека, а од 2015 година ова висока школа је преименована у студијски програм у оквиру Медицинског факултета УЦГ, подсјетио је руководилац студијског програма доц. Др Душан Мустур.

– Један је од најстаријих студијских програма у Црној Гори који је до сада завршило преко 2 000 студената, а који раде не само у Институту него и у домовима здравља, КЦЦГ, али и широм свијета. Диплома нашег студијског програма је призната и нострификована у свим државама без икаквих процедуралних проблема. Наш план и програм је конципиран на завидном образовном нивоу физиотерапеутске струке. Наглашавам да ово није само звање и занат него наука која захтјева факултетско образовање.

Подсјетио је да су ове године први пут уписани студенти прве и друге године мастер студија чиме се оспособљавају физиотерапеути за високосложене послове на свим нивоима здравствене заштите, образовним и истраживачким институцијама.

– Физиотерапеути су незаобилазни члан медицинског тима  у рехабилитацији обољелих и повријеђених. Довољно је рећи да од знања и вјештине физиотерапеута превасходно зависи оспособљавање за живот болесника. Све већи развој физиотерапеутске струке и науке, као и развој великог броја мануелних вјештина и метода, захтјевају континуирану едукацију физиотерапеута и цјеложивотно учење. Едукација не смије да се заврши након дипломирања већ како напредује наука тако треба и ширити знања и вјештине, казао је доц др Мустур и додао да је једино тако могуће пружити праву пажњу пацијентима.

Дипломираним студентима је честитала Наташа Матковић из Коморе физиотерапеута ЦГ.

– Ви сте драге колеге прије свега здравствени радници, хуманисти и емпате. Увијек имајте на уму да је преко пута вас личност. Човјек са тијелом и душом сједињеним у једном – ваш пацијент. Покушајте се ставити у његову кожу, разумјети његову дилему и његове страхове. Будите лијепог понашања, пристојни и љубазни. Будите прави професионалци. Дајте сво расположиво знање у оквиру ваших компетенција. Примјењујте добре праксе. Давајте се са посвећеношћу и не штедите се. Увијек пружите више. Несебично, са страшћу радите. Поштујте кодекс здравствене и физиотерапеутске етике. Ако не можете да помогнете пацијенту, то морате и да кажете. Тражите мишљење и помоћ старијих колега, они ће вам ту помоћ са својим искуством несебично дати. Са овим дипломама ваше учење не престаје. Културом учења, улагањем у знање, подизањем знања на већи ниво ви ћете без страха прихватити одговорност за ваш рад, казала је Матковић.

Дан додјеле диплома је подједнако испуњен узбуђењем и стрепњом као први дана када су закорачили на факултет, казала је дипломирани физиотерапеут Ивана Вујисић.

– Овдје смо добили високо образовање, умножили пријатељства, неки су стекли и љубав. Дошли смо пуни наде да ћемо захваљујући професорима, сарадницима, изузетним стручњацима стећи знање неопходно да будемо другима од користи и да им помогнемо да се осјећају боље и здравије. Те наде су нам испуњене и зато се неизмјерно захваљујемо професорима и сарадницима као и осталима који су несебично, свакодневно, све вријеме пружали знање, подршку и пуну пажњу. Пуну пажњу и подршку смо добили током студирања и од наших родитеља којима смо, не само изузетно захвални већ смо и у обавези да им дамо обећање да ћемо да будемо добри људи и хумани здравствени радници који ће радити за добробит свих нас, казала је Вујисић.

 Доц. др Душан Мустур је истакао да се, иако је ријеч о тек дипломираним физиотерапеутима, може рећи да је ријеч о стручњацима јер су одговорно приступили освајању знања у најљепшој и одговорној професији каква је физиотерапија.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here