Повучена Одлука о накнади за новорођенчад

На данашњем засиједању СО Херцег Нови повучена је Одлука о накнади за новорођенчад, јер су одборници  усвојили амандмане и ДПС и Праве ЦГ, а један потире други. Одлуком је било предвиђено да се накнада за новорођено дјете повећа са 100 на 400 еура.

Амандман Праве ЦГ је предвиђао да се накнаде за новорођено дијете буде 400, треће и свако следеће 600, двојке 1000 и тројке 3000 еура. Како је објаснила Марина Вукаловић, Херцег Нови од 2013. биљежи негативан природни прираштај, због чега је неопходно мотивисати породице да се одлуче за више дјеце.

ДПС је предложио повећање накнаде за једно дијете са 100 на 1000, треће са 300 на 3000, а за двојке са 1000 на 2000.

Владимир Косић је рекао да постоји законска могућност да се ребалансира буџет за ова издвајања.

У име предлагача секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић је прије повлачења одлуке казала да сада треба да остане предложена Одлука уз могућност да уколико средства то дозволе је промјене средином наредне године. Након повлачења Одлуке апеловала је на грађане да захтјеве не подносе у јануару већ сачекају фебруар док се усвоји нови предлог.

Она је подсјетила да је током прошле године био 261 захтјев за ове накнаде и да у постојећој одлуци постоји ставка за износ накнаде за двојке 1000 еура и тројке 3000 еура и да је то предвиђено и новим предлогом.

Предсједник Општине Стеван Катић је подсјетио да је из државног буџета, на предлог Демократске ЦГ одлучено да се за свако новорођено дијете издваја 900 еура.

-Рачунајући тих 900 и од општине 400, то је за свако новорођено дијете у Херцег Новом 1300 еура. Мислим да је то пристојна накнада и да би одлуку требало подржати, казао је Катић.

Како је објасанио предсједник Скупштине Иван Отовић наредних дана биће одржан колегијум како би се усагласили о овој одлуци.

Владимир Косић из ДПС је оцијенио да су правници на паузи могли да усагласе амандмане.

-Ако нисмо спремни да идемо у том правцу нема потребе за наставком рада, казао је Косић.

Након ове тачке Дневног реда одборници ДПС су напустили засиједање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here