Стасала још једна генерација – лет ка остварењу снова може да почне

Прошли су кроз град одважно, поносно, насмијани и пуни жеља, идеја, љубави и живота. Херцег Нови је изњедрио још једну стамену генерацију матураната СМШ „Иван Горан Ковачић“!

У тренутку када је Градска музика Херцег Нови дала први такт, отворила су се врата од града и њих 220 кренуло је у свечани дефиле.

Шпалир у којем су били родитељи, породица, пријатељи, али и сви они који су дошли да поздраве новске матуранте, протезао се од првих скала испод Торе до Градске кафане гдје је прослава организована. Аплаузи, још која фотографија за успомену на дивно јунско вече, срећа и осмјеси на сваком лицу… Толико жељени сусрети и емоције након двије године паузе, колико нисмо били у могућности да се окупимо и поздравимо матуранте.

А они, потпуно другачији од уобичајеног стила у којем смо их сретали кроз град, у школи, на различитим догађајима. Озбиљни, по први пут у одјелима, свечаним хаљинама, предивним креацијама скројеним баш за ову прилику.

Матурант Никола Биговић за РТХН каже да је фанстастичан осјећај видјети све пријатеље са којима је провео претходне четири године.

– Има мало тензије и напетости да се све вечерас испоштује на вријеме, све мора бити савршено у дефилеу и на прослави, али оно што је сигурно, не може испасти лоше. У сјећању на средњу школу остаће друштво, успомене на ситне анегдоте. Мало нас је онлајн настава пореметила у свему томе, али остале су снажне успомене које ће се памтити до краја живота, казао нам је Никола.

Свима је заједничка жал јер се растаје генерација, казала је матуранткиња Кристина Самарџић, па и због тога ово вече носи велико узбуђење.

– Ипак, друштво остаје на окупу, нећемо ићи заједно у школу, али дружење се наставља. Претходне четири године остаће упамћене по друштву и одређеним професорима, казала је Кристина.

Тијана, још једна матуранткиња имала је веома интересантан стајлинг, а открила нам је да је инспирацију нашла у ликовима серија које су настале из романа Мирјам.

– Зато сам и одлучила да се тако обучем за матурско вече. Моје одјељење је имало дивну разредну, били смо сви сложни и одлично смо се слагали, додала је Тијана.

Родитељи су били посебна прича, а како и не би када је ваљало савладати буру емоција док гледају своје „малене велике људе“. Тако се осјећао и Стојан Поповић који је пратио сина Сава.

– Поприлично је еуфорично, доста је усхићења јер је ово старији син и наша прва матура. Ова генерација је доста изгубила јер су скоро двије године имали другачије школовање и дјетињство. Тек ове године су се заиста почели дружити, у другом и трећем разреду нису имали прилику за то, али сада ће стицати даље. Желим да им поручим да им свима желим сву срећу, да се не плаше ничега, ни великих изазова који су пред њима!, казао је Поповић.

Све матуранткиње су добиле посебан поклон – ручно рађене тракице са цвјетићима, дар наше суграђанке Бахре Муратовић.

– Мој повратак у Херцег Нови послије 26 година је један од разлога као и то што је мој братанић матурант ове године. У почетку је била идеја да направим поклоне дјевојкама из његовог разреда, али сам потом одлучила да дарујем све цуре које завршавају средњу школу ове године. Ријеч је о украсу за руку, око врата или на глави. Цвјетићи се раде од специјалног папира који може да се обликује, сјече се на машини и свака латица обликује, казала нам је Муратовић.

Када су матуранти загосподарили подијумом Градске кафане, честитку им је упутила директорица школе Љиљана Карановић говорећи да не вјерује да је срећа лијепа само док се чека, већ је љепота у њеној потпуности и пуноћи.

–  Сигурна сам да је можете досећи ако будете мудри да избјегавате лоше ствари, ако будете много радили на себи и стремили да будете бољи. Молим вас, шта год да радите и гдје год да будете, никада немојте да заборавите на пристојност. То је нешто што нас издваја. Пријатељи који су сада уз вас, а са којима сте не само ове четири године, већ вас има да сте заједно од вртића, биће увијек ваши пријатељи јер сте једни другима учествовали у одрастању и постали нераскидиви дио један другога, казала је директорица Карановић.

Част да отворе плес имали су родитељи и други чланови породице који су заплесали са својим матурантима и матуранткињама.

Матуранти, честитамо и желимо успјех у даљем школовању и животу!

2 COMMENTS

  1. Sve pohvale za nase lijepe maturante i sramota za Gradsku kafanu,djeca citavo vece nisu imala gdje da sjednu,stolovi se postavljali tek kada su oni dosli…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here