Новски ђардини: Рапсодија боја и мириса

У Новом је много скривених, прелијепих ђардина и управо захваљујући акцији ТО Херцег Новог имали смо привилегију да откријемо неке од њих и по овако топлом јунском времену уживамо у опојном мирису и бојама разноврсног цвијећа. У данашњој рубрици вам представљамо ђардин породице Радојевић у Игалу и двориште породочне куће Краљевића у Лазарету.

У предивном врту породице Бранка и Мире Радојевић у Игалу потражили смо освјежење у хладовини кивија и опојног мириса јасмина. Док поглед лута по цвјетном шаренилу очито сађеном са много љубави, питамо Миру колико дуго су креирали овакав изглед дворишта.

-Па годинама углавном али нисам само ја допринијела оваквом изгледу врта. Ту је мој супруг који се посветио уређењу ових арли које сам ја оплеменила цвијећем, казала је Мира Радојевић, која је, како сама каже, ову „кућицу из бајке“ наслиједила од свекрве и додатно је оплеменила.
У складној симфонији веселих боја и опојних мириса налазимо палме, јасмине , нарове, рузмарин и бројно разноврсно типично медитеранско растиње и цвијеће. Све је сађено након пажљивог промишљања шта са чим може да расте.

Данашњи темпо живота многих људи је такав да иако би жељели једноставно не успијевају да се сами позабаве пејзажним уређењем. Многи у шали кажу да ће сачекати одлазак у пензију да би се посветили цвијећу и украсном растињу. Ипак, Вања Трипковић иако млада и послом везана за други град – са великом љубављу и много укуса је уредила двориште породичне куће Краљевића у Лазарету. Ушушкано и скривено између старих али и нових околних кућа овако складно уређено двориште просто мами да се сваки слободан тренутак проведе на овом магичном мјесту. Одабир украсног растиња осликава типичан приморски амбијент. Неизбјежна богата лаванда ускоро ће да процвјета а у међувремену опојни мириси каранфила, мажурана и неизоставних ружица мијешају се са мирисом мора…

На позив ТО ХН пријавило се доста наших суграђана, а ми смо вам представили само неке од њих, и наставићемо то да чинимо и даље. Стручна комисија наградиће најуспјешније учеснике конкурса Боје и мириси новских ђардина. Ипак, морамо рећи да је највећи добитник свакако Херцег Нови јер се на тај начин обликује и најљепше лице града.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here