У КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ 80 ОДСТО ПАЦИЈЕНАТА НЕВАКЦИНИСАНИ

На болничком лијечењу услијед KОВИД 19 инфекције или њених посљедица у Црној Гори се налази 354 пацијента. То је око осам одсто мање у односу на двије седмице раније.

Највећи број пацијената је смјештен у Клиничком центру Црне Горе, казала је директорица ове установе Љиљана Радуловић:

-Код нас се лијечи 126 пацијената. Осамдесет одсто пацијената су невакцинисани грађани. Подаци из наше болнице подржавају све свјетске научне студије које указују да имунизација, у највећем проценту, штити од развоја најтежих клиничких слика.

Наглашавам да су у КЦЦГ све чешћи пријеми пацијената након прележане болести, па се љекари, осим против саме инфекције, боре и против њених посљедица које су све жешће, а то се посебно односи на срчане и мождане ударе.

-Пацијенти, се респираторних посљедица, имају кардиоваскуларна оштећења, па је за очекивати да и у будућности имамо све више пацијената у клиникама које се баве овим болестима, а то су Клиника за болести срца и Клиника за неурологију.

KОВИД 19 је опасан по себи, али његове реперкусије могу да буду знатно озбиљније, додала је Радуловић:

-Зато је важна вакцинација против корона вируса: она је подршка вашем постојећем имуном систему да се бори и, и најчешће, у коначном и избори против ове болести и свих накнадних посљедица. Када се ваш организам умори, имунитет ког ствара вакцина је најбољи савезник љекара који се боре за ваше здравље и за ваш живот.

У ОБ Пљевља је 36 пацијената, Бијелом Пољу 23, Беране 32 Котор 29, Никшић 24 Брезовик 41 То значи да је од укупног, тренутно опредијељеног смјештајног капацитета за КОВИД пацијенте, сада заузето 66 одсто.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here