КИНА ОБЈАВЉУЈЕ МАСТЕР ПЛАН ЗА ИЗГРАДЊУ ЕКОНОМСКОГ КРУГА ЧЕНГДУ-ЧУНГЋИНГ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co., Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Кине.

Централни комитет Комунистичке партије Кине и Државни савјет Кине издали су мастер план за изградњу економског круга Ченгду-Чунћинг на југозападу Кине.

„Нацрт планирања изградње економског круга подручја Ченгду-Чунгћинг“ објављен је јуче с циљем да се ово подручје претвори у економски круг са својим предностима и карактеристикама, као и новим покретачем и важним мотором раста висококвалитетног развоја земље, наводи се у документу.

Смјештени у горњем току ријеке Јангце, сусједни градови Ченгду и Чунгћинг на југозападу Кине су се последњих година убрзано развијали. Они су међу 23 кинеска града са годишњим бруто домаћим производом (БДП) већим од билион јуана (156 милијарди долара).

Очекује се да ће економски круг Ченгду-Чунгћинг постати важно економско средиште, центар научних и технолошких иновација, нова висина за реформе и отварање и оптимално мјесто за живот високог квалитета.

Мастер планом су покривени, осим првобитних Чунгћинга и Ченгдуа, и други градови у њиховом окружењу. Подручје има 96 милиона сталних становника и БДП од 6,3 билиона јуана. План служи као основа за израду релевантних програма и политика и покрива период развоја до 2025. године, али и са изгледима до 2035. године.

Градови у економском кругу убрзавају изградњу модерних транспортних мрежа, чија се дужина жељезничке мреже протеже преко 9.000 километара, покривајући све градове чије је становништво више од 200 хиљада.

У тој области ће се у основи изградити регионални кооперативни иновативни систем, за који се очекује да ће потрошња за истраживање и развој достићи око 2,5 одсто БДП-а, док ће стопа доприноса научно-технолошког напретка достићи 63 одсто, наводи се у документу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here