Спортски путеви Андрије Прлаиновића

У суботу вече  на ватерполо турниру “Србија 2022” на утакмици Србија –Италија   од репрезентативне капице  Србије  опраштају се шесторица величанствених  Андрија  Прлаиновић, Филип Филиповић,  браћа Гојко и Душко Пијетловић, Милан  Алексић  и Стефан Митровић.

Годинама су ови момци били носиоци репрезентације Србије која је освојила све што се могло освојити и у више наврата је у посједу држала златне медаље са свих такмичења.

Селектор  Дејан Савић  је умјешно  водио велика имена и сјајне људе. Током деценије и по на такмичењима су јунаци  били: Андрија Прлаиновић,у Београду, Бранко Митровић у Хуиџу, Филип Филиповић у Рију. Али ови великани не би били то што су да у систему  за освајање златних медаља  нијесу били и: Гојко и Душко  Пијетловић, Душан Мандић, Сава Ранђеловић, Милош Ћук, Слободан Никић, Милан Алексић и Стефан Митровић .

У овим данима када се прича о шесторици величанствених Херцег Нови посебно је поносан на Андрију Прлаиновића  који је као и осталих  пет његових саиграча прије годину  одлучио да више не игра за репрезентацију. Одлучио је да стави тачку на репрезентативне наступе јер   љепши крај ни он ни његови саиграчи  нијесу могли да замисле. У Токију су показали какви су играчи. Све су заслужили вриједним радом, били су ослонац селектора  Дејана Савића односно раније Дејана Удовичића, освојили толико медаља да их је тешко пописати. Довољно је рећи два олимпијска и два свјетска трона. Европска првенства, свјетске лиге, свјетски купови.

Андрија Прлаиновић  је члан идеалне поставке Свјетског првенства у Шангају, најбољи стријелац Олимпијских игара у Лондону са 22 гола и члан идеалне поставе. Те 2012. године Олимпијски комитет Србије  га је прогласио за спортисту године Србије.  Проглашен је за МВП финала Свјетског првенства у Казању 2015, као и за МВП  Европског  првенства  у Београду 2016.године.  Круна репрезентативне каријере су двије златне олимпијске медаље 2016. у Рију  и 2021. године у  Токију.

Андријини репрезентативни  успјеси почели су још 2005. године код Петра Поробића  селектора репрезентације Србије и Црне Горе  са златом на Свјетској лиги. Успјеси су настављени у наредној години са златним медаљама на Европском првенству и Свјетском купу. У 2008. години освојена је Свјетска лига, друго мјесто на Европском првенству и треће на Олимпијским играма у Пекингу. 2009. године злато на Свјетском првенству и Медитеранским играма и треће мјесто на Свјетској лиги. 2010. злато у Свјетској лиги и Свјетском купу и треће мјесто на Европском првенству. 2011. злато на Свјетској лиги и друго мјесто на Свјетском првенству. 2012. први на Европском првенству и трећи на Олимпијским играма у Лондону,  а 2014 . први у Свјетској лиги и Европском првенству. 2015. Свјетску лигу и  Свјетско првенство.  У 2016. прва  мјеста на Еврпоском првенству, Свјетској лиги и Олимпијским играма. 2017. први у Свјетској лиги и трећи на Свјетском првенству. 2018. први на Европском првенству и 2019. дуги на Свјетској лиги   и на крају то незаборавно Олимпијско злато из Токија.

Поред репрезентативне сјајна  је  Андрина и клупска биографија. Поникао је у Јадрану, а каријеру градио кроз Партизан, Про Реко у два наврата, Црвену звезду, Солнок и Будимпешту. Тренутно је члан првака француског  Марсеја.

Foto: Sport klub

Сјајни Новљанин је у Партизану од 2006. до 2011. заједно са  Рађеном, Душком Пјетловићем, Алексићем… Ту на Бањици  је почео заједнички успон. Европа је чула за нове ватерполо асове , а одмах када се та екипа окупила пласирали су се на Фајнал фор. У Партизану су  постали играчи, и  онда је стигла европска титула, што  је била велика сатисфакција. Клуб је постао првак Старог континента после 36 година и ти момци , исписали су историју клуба са  Бањице.

Партизан 2011. је био скуп млађих играча. Игор Милановић је био тренер и ти младићи играли су  сјајно.  Када се касније види који су ту играчи били, какве су каријере направили јасно је да је то био одличан састав.

Андрија Прлаиновић је најтрофејни ватерполиста и спортиста у историји Херцег  Новог.

Освојио је пет титула првака Европе. За седам година пет наслова, уз два МВП признања 2013. и 2017. Партизан 2011, Про Реко 2012, Црвена звезда 2013, Про Реко 2015, Солнок  2017.године.

Наредне 2012.године  играо је  у Орадеи, а 2013. са Црвеном звездом освојио трећу титулу, а потом двије године касније са Про Реком.

Андрија Прлаиновић и ове године био је на завршном турниру Лиге шампиона у Београду  са прваком Француске Марсејем чије  је тренер Новљанин Милош Шћепановић.

Хвала Андрији  Прлаиновићу  који је  био и остао прави спортски амбасадор Херцег Новог.

У репрезентацији неће бити великих свјетских асова, али у клубовима настављају да и даље потврђују шта знају и умију.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here