Додјељене награде за животно дјело просвјетним радницима

СПКД „Просвјета“ традиционално, четрнаести пут, додјељује награду за животно дјело заслужном просвјетном раднику са подручја херцегновске општине. Лауреати за Повељу и награду СПКД Просвјета за животно дјело у просвјети и образовању за 2024. годину су: Радомир Рајо Ковачевић, наставник биологије и општег техничког образовања, некада запослен у колективу ОШ „Дашо Павичић“ у Херцег Новом, у пензији од 2017. године и Јагош Росић, професор у средњој куварској и угоститељској школи у СМШ „Иван Горан Ковачић“, такође у пензији.

Радомир Рајо Ковачевић рођен је 1949. године у Никшићу, гдје је на Педагошкој академији студирао групу биологија и опште техничко образовање. У ОШ „Дашо Павичић“ је од 1987. до пензионисања, 2017. године, предавао прво опште-техничко образовање, а нешто касније и биологију. У школи је био омиљен и међу колегама и међу ученицима. Предавања наставника Раја и данас се препричавају. Како се сјећају његове млађе колеге и ученици из школе – „Био је то најљепши спој природе и знања“.

Јагош Росић, заљубљеник у кулинарство и прави посвећеник и прегалац, просвјетни радник пун љубави за дјецу, ученике, који је са великим ентузијазмом и енергијом пришао, прво куварском занату, уздижући га до вјештине врхунског мајсторства, а потом и у приступу просвјетитељском раду са младим генерацијама, рођен је 1952. године у Пљевљима. Јако млад је стигао у Херцег Нови гдје је завршио средњу школу, а потом наставио образовање у Београду.

Како су саопштили из СКПД Просвјета, 14 кандидата вредновано је уз неколико критеријума: да је лауреат примјеран просвјетни радник, у мисији просвјетитељства и образовања младих нараштаја, да је омиљен међу ученицима и у наставничком колективу, да га красе високе, моралне особине ипринципи хумане личности.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here