ХПВ вакцину могу примити и дјевојке до 26 година старости

Фото: Институт за јавно здравље

Европска недеља превенције рака грлића материце од 2007. године обиљежава се у трећој седмици јануара. Ову иницијативу покренула Европска асоцијација за борбу против рака грлића материце. За готово све случајеве оболијевања од ове опаке болести одговоран је Хумани папилома вирус (ХПВ).

Црна Гора је већ годинама на врху листе земаља по броју случајева оболијевања од рака грлића материце, казала је за РТХН гинеколог у херцегновском Дому здравља, др Ана Џакула Досковић.

Др Ана Џакула Досковић, гинеколог у Дому здравља

– Ми смо већ годинама на том неславном првом мјесту и по броју оболијевања и по броју умирања од карцинома грлића материце. Мислим да је највећи проблем свијест наших пацијенткиња везано за редовне одласке на прегледе код гинеколога. Оно што сам примјетила у пракси јесте да жене сматрају да је одлазак на тај преглед као табу тема и обично је први преглед када остваре трудноћу, а последњи преглед је на порођају – наводи она.

Истиче, међутим, да радује чињеница да младе дјевојке у Херцег Новом у последње вријеме често посјећују гинеколога, иако немају проблема и потешкоћа, тако да је то једна похвална ствар, каже др Џакула Досковић.

– Ја бих ову прилику искористила да позовем све пацијенткиње да, не само ове недеље него у току цијеле године долазе на те редовне гинеколошке прегледе. Мислим да једном годишње све можемо да издвојимо вријеме, да тих петнаестак – двадесет минута посветимо свом репродуктивном здрављу и да се ураде ти неки основни прегледи. Оно што бих такође нагласила је да пацијенткиње између тридесете и педесете године спадају у групу пацијенткиња које позивамо за редован скрининг за ХПВ вирус – истакла је она.

Пацијенткиње које су у овој животној доби не морају да чекају позив из Дома здравља, већ могу самостално да дођу, закажу преглед. Предност тог скрининга јесте то што је једна, скупа и значајна процедура коначно доступна нашим пацијенткињама преко Фонда за здравствено осигурање и уколико се установи да је пацијенткиња ХПВ позитивна сви даљи кораци су такође обухваћени овом услугом.

Др Џакула Досковић је мишљења да је то јако важно и још једном позвала све пацијенткиње да дођу, не само ове недеље него током цијеле године.

Циљ обиљежавања овогодишње Европске недеље превенције рака грлића материце је подизање свијести о распрострањености овог обољења, информисање јавности о значају редовних прегледа код гинеколога и Програма ХПВ вакцинације, каже др Ана Џакула Досковић.

– ХПВ вакцинација нам служи да спријечи инфекцију. Битно је нагласити да ХПВ вакцина, тренутно доступна на тржишту, не само код нас него у читавом свијету, обухвата девет подтипова вируса. То нису потенцијално сви који могу изазвати карцином грлића материце, али јесу најчешћи који нама праве највећи проблем и јако је добро да се пацијенткиње вакцинишу, јер самим тим смањују ризик за оболијевање. Што се тиче скрининга, он представља рано откривање већ заражених пацијенткиња, тако да обје методе утичу на смањење оболијевања, али на различитим инстанцама – казала је др Џакула Досковић.

ХПВ вакцине су до Нове године примале дјевојчице старости између девете и 18. године, али је ресорно Министарство тај распоно година продужило до 26.

– Оно што је такође битно је да без обзира да ли су пацијенткиње имале односе или нису, могу да приме вакцину. Пацијенткиње до 18 примају вакцину код педијатара, а пацијенткиње до 26 година старости се јављају дежурном епидемиологу у Дому здравља. Прошли су празници, дошло је вријеме да дјевојке и жене размисле о свом здрављу, да се посвете себи и бар ове недеље да се присјете да би било лијепо да дођу и обаве тај преглед – сматра др Џакула Досковић.

Из Дома здравља Херцег Нови у Европској недељи превенције рака грлића материце позвали су родитеље дјевојчица старости од 9 до 18 година да их доведу изабраним педијатрима због ХПВ вакцинације и без заказаног термина, и током викенда од 9 до 14 сати.

Позив је упућен и свим женама одговарајуће старосне доби да се јаве изабраном гинекологу и закажу скрининг.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here