Спасиоци – ватрогасци су подршка грађанима у ризичним ситуацијама

Припадници Службе заштите и спасавања Општине Херцег Нови су спремно ушли у туристичку сезону, адекватно опремљени за гашење пожара и пружање логистичке подршке, у хитним случајевима и акцијама спасавања у залеђу и на обали.

Служба посједује веома квалитетан технички кадар, возила и опрему, која увијек може да се надограђује, казао је у емисији Наше јутро, командир Златко Ћировић:

– У овом тренутку посједујемо девет противпожарних камиона, капацитета око 50 000 литара воде, са којим се може тренутно да крене из Ватрогасног дома и дјелује. Посједујемо четири возила мања и 45 оперативаца,  што је оптимално. Имамо добро разумијевање локалне самоуправе која константно улаже у Службу и препознала је као веома значајан сегмент за нашу локалну заједницу, навео је Ћировић.

Дуги низ година препознали су локације, које су током љета оптерећене већим ризиком од пожара;

– Ове, као и сваке године ангажујемо потребан број чувара на те локације. Једно су камере, а друго људски фактор. Камера може да сними у том тренутку, а не може да опомене. Међутим, наши чувари су свакодневно на терену и када примјете да је неко наложио ватру на отвореном сада, када је забрана, изађе на лице мјеста и опомене онога ко је прекршио правила одлуке о забрани ложења на отвореном, током туристичке сезоне. Опомене га да угаси ватру.

У случају да не поштује наредбу, позове ватрогасну Службу на дежурни број телефона, гдје изађемо на лице мјеста и интервенишемо, потом обавијестимо Комуналну полицију, која има ингеренције да особу која је прекршила наредбу о забрани ложења на отвореном, казни.

Ми ове године немамо тај проблем као што имали прошле. Можемо да констатујемо да још увијек немамо већих интервенција на гашењу пожара. Имали смо ситније интервенције на које се одреагује квалитетно и заврши брзо, оцијенио је Ћировић.

Он објашњава, комплексну ситуацију са Директоратом за заштиту и спасавање:

– Директорат је један сегмент овог система, а локалне заједнице су други. Ми, кроз дјеловање, из свих локалних заједница,служби заштите и спасавања, покушавамо да утичемо да се донесу нови прописи и закони. Сматрамо да прописи и закон који је сада на снази није адекватан за овај систем, којег не препознају у оној мјери, која је потребна. Сарадња постоји, али нисам задовољан из више разлога, превасходно, у доношењу тих закона.

Као службе препознајемо се када се деси неки акцидент и тада нас препозна и држава. Међутим, када све то прође и када би се требало да уважи наше мишљење, јер смо оперативци, постајемо некако невидљиви.

Не знам како неко не може да уважава наше ставове по питању законске регулативе.

Сматрамо да се адекватном регулативом, доста тога може да се уреди на квалитетан начин. Код нас нажалост није тако, много је разлога. Сматрам да би требало да буду квалитетне стручне особе на тим позицијама, објашњава Ћировић.   

Он наводи да су јуче имали састанак на нивоу Боке Которске, са командирима из Тивта, Котора и представницима ризорта Луштица беј, који су организовали састанак.

-Имамо добру сарадњу са тенденцијом да се унапређује. И претходних година смо показивали солидарност између градова на нивоу Боке и константно се помагали. Употреба летилица и пилота је у домену државе. Сваке године се понављају исте ствари, летилице се шаљу на техничке прегледе и набављају дијелови, пред саму сезону. Прошле године смо имали пет ове године имамо једну посаду пилота Војске Црне Горе. Доказало се прошле године да је Војска ЦГ била кључна у тим дешавањима при гашењу пожара и по питању транспорта повређених и код других незгода. Имате кадар, а нисмо организовали ову мисију, наводи Ћировић.

 Током љетне сезоне повећан је пожарни ризик, као и опасност од других инцидентних ситуација. Ћировић наводи да се суочавају са доста техничких интервенција, на које припадници Службе реагују.

Ћировић је подсјетио да су имали  доста интервенција приликом саобраћајних незгода, и помажу служби хитне помоћи, која је суочена са ограниченим бројем кадрова и возила, гдје спасиоци, ватрогасци увијек ускачу, када је потребно.   

У Служби заштите и спасавања, успјешно су се ових дана суочили са појавом гмизаваца на  различитим локацијама. Имају и по три интервенције дневно, гдје змије склањају из кућа, домаћинстава.

Препоручују опрез, и поштовање свих прописа о забрани ложења и суздржавање од употребе запаљивих материја, које би могле да проузрокују пожар у урбаним срединама и природи.      

Ватрогасце,односно, спасиоце, грађани и институције су препознали као службу, која је увијек спремна да помогне и да је ту њима константно на услузи.                                   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here