СПАЈИЋ: ФОНДУ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ НАРЕДНЕ ГОДИНЕ ПРЕКО 300 МИЛИОНА ЕУРА

Здравствени радници у Црној Гори, са смањењем оптерећења на рад, примаће од 30 до 40% већу плату у нето износу, док ће бруто износ бити увећан за 12,5%, најавио је министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић

Поред великих изазова са којима се сусреће, Влада Црне Горе обезбјеђује стабилно функционисање здравственог система, иако је крајем прошле године наслијеђени дуг био око 40 милиона еура, поручио је он.

– Влада Црне Горе започела је низ активности са циљем унапређења здравствене, социјалне и фискалне политике, који ће имати позитиван утицаја на здравље становништва, као и на општи економски развој у Црној Гори. Законом о буџету за 2021. годину, Фонду за здравство планирана су средства у износу од 303,94 милиона еура – информише Спајић.

 Спајић је казао да је Влада из резерве исплатила све испоручене вакцине, па средства за њих не улазе у овај износ.

– Предлогом Закона о буџету за 2022. годину, предвиђено је 16 милиона за неизмирене обавезе. Министарство финансија и социјалног старања, у сарадњи са Министарством здравља и Фондом за здравствено осигурање, континуирано се труди да максимално оптимизује расположива средства за 2021. годину, у циљу измиривања пристиглих и очекиваних обавеза Фонда, како би била обезбјеђена евентуална додатна средства и на најефикаснији начин затворила ова година, а евентуалне неизмирене обавезе свеле на минимум – поручио је Спајић.

Он је казао и да ће Влада до краја године остварити неке значајне уштеде, који ће бити пренесени у сљедећу, али и да ће дуг Фонда за здравствено осигурање (ФЗО), који је оставила претходна власт, бити смањен до краја године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here