СОС Телефон: Стереотипи о положају жена присутни и у медијским садржајима  

Представнице Невладине организације СОС Tелефон за жене и дјецу жртве насиља – Никшић организовале су данас у РТХН први у низу тренинга у медијима у Црној Гори, посвећен реализацији пројекта „Локални медији за родну синергију“. У сарадњи са Министарством правде и људских права почетком године урадили су истраживање које је обухватило локалне медије у Црној Гори.

Испитаници су били новинарке и новинари који су износили своје ставове везано за родну равноправност.

-Анализом тих резултата дошли смо до потврде да је велики број стереотипа и  предрасда, на жалост, заступљен и код новинарки и новинара, када је ова тема у питању. Наш циљ је да укажемо на то и да дамо допринос у циљу смањења стереотипа, сексизма, шовинизма, мизогиније (нетрпељивост и презир према женама и дјевојкама), када су медијски садржаји у питању, навела је извршна координаторка СОС телефона Наташа Међедовић Пиштало.   

Подијелили налазе и резултате истраживња са новинарима РТХН:

– Наш циљ на обукама је да упознамо и да информишемо какви су ставови, каква су искуства и како новинари и новинарке,на локалном нивоу разумију родну равноправност и одредимо гдје су проблеми, те да заједнички радимо на њиховом уклањању. Од данас настављамо даље. Обилазимо локалне медије широм Црне Горе, са истим циљем да помогнемо да се дође до смањења стереотипа, сексизма, мизогиније, говора мржње у медијским садржајима, казала је Међедовић Пиштало.

Друштвене мреже доприносе погоршању  у комуникацијама и изношењу недобронамјерних ставова,а установљено је да  немамо контра-механизам који би то амортизовао:

– Као женска невладина организација сматрамо да заједница, конкретно, жене због неравноправности и стереотипа, трпе огромне  штете. Угрожена су права свих жена у нашим заједницама. У сарадњи са медијима, мислим да имамо шансе и да треба да дамо свој допринос да се дође до позитивне промјене.

Планирамо да пројекат завршимо до августа да читав процес доведемо до краја, на начин што ћемо направити одређене групе новинара и новинарки, радити на проблематици, организовати одређене едукативне садржаје, отворити позив за новинарске репортаже – што се тиче мизогиније,говора мржње у медијима који је усмјерен против жена. Надамо се добрим резултатима, да ћемо у коначном допринијети да дође до позитивне промјене у медијском садржају и медијском обраћању грађанима и јавностима у Црној Гори, поручила је  Наташа Међедовић Пиштало.  

  

Према ријечима  програмске координаторке СОС телефона Наде Копривице, спроведена је анкета особа запослених доминантно у локалним медијима у Црној Гори, која је спроведена, у периоду фебруар – април ове године, кроз пројекат „Локални медији за родну синергију“:

– Циљ нам је био да утврдимо који су ставови новинара и новинарки о родној равноправности, насиљу над женама, о штетним стереотипима и предрасудама, о сексуалном злостављању и силовању. На упитнике СОС телефона, одговор је доставио 81 медијски радник, од чега  23 мушкарца и 58 жена. Учествовали су испитаници из укупно 28 медијских кућа. На питање да ли су жене и мушкарски равноправни, више од половине је става да јесу. То је податак у контексту чињенице да имамо индекс родне равноправности  из 2019. године, што је показатељ и у новом истраживању, да је неравноправност жена у односу на мушкарце и даље значајна, с обзиром да смо на скали од један до 100 на бројци 55 и да смо далеко од просјека земаља ЕУ, који је 67.  Такође, показатељ неравноправности је податак да жене у односу на мушкарце у Црној Гори, за исти посао, зарађују мање од 14 одсто, објашњава Копривица.

Она преноси да су очекивања била да ће новинарке и новинари, из професије која се бави информисањем, а укључени су највише у праћење догађаја, истраживања – одговорити другачије у односу на општу популацију:

– Стереотипи и предрасуде који су доминанти у друштву су се показали  и у ставовима медијских радника и радница, и имамо податак да два од три новирнара у ЦГ сматрају да је мајчинство најважнија улога жене. Половина њих сматра да би за жену било најбоље, ако мушкарац довољно зарађује, да  остане кући, подиже дјецу и брине о кућним пословима.

Такође, једна од најупечатљивијих предрасуда, коју дијели један од пет новинара  и једна од шест новинарки са општеприхваћеним стереотипима у црногорском друштву – да треба сажаљевати жене које нису удате и немају дјецу.   

Појаве насиља  које често не детектујемо јесу манипуација, говор мржње, сексизам, дискриминација, шовинизам…одражавају се у свакодневном животу кроз различита понашања, а кроз друштвене стереотипе, прихватају се као нормална. То би требало мијењати а новинарство је једна од круцијалних професија, која би требало да буде мотор у процесу трансформације негативног утицаја у позитивне токове и ставове друштва према овим сензибилним питањима.

 

 Подсјећамо, СОС телефон Никшић је основан 1998. године од стране групе активисткиња, које су сањале о друштву у ком су равноправност и социјална правда основне вриједности. Поред СОС телефона 080 111 111 , постоји и склониште за жене и дјецу. За годину су пружили помоћ за преко 350 жена и дјеце који су у овој хуманитарној организацији у Никшићу пронашли уточиште и бијег од насиља и то са подручја цијеле Црне Горе.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here