СО ХН: УСВОЈЕНЕ ОДЛУКЕ БИТНЕ ЗА РАЗВОЈ ГРАДА

Петој редовној сједници Скупштине Општине Херцег Нови присуствује 27 одборника, а на дневном реду је 14 тачака.

Предлог одлуке о о утврђивању локације за постављање, односно изградњу локалног објекта од општег интереса, објекта водоводне инфраструктуре регулација потока Пијавица повучен је са дневног реда.

Одбор за избор и именовање утврдио је предлоге рјешења и доставио у скупштинску процедуру предлоге одлука о одређивању вд секретара СО ХН, о именовању чланова Савјета ЈУK Херцег фест, о именовању чланова Одбора директора Паркинг сервиса ХН ДОО, о именовању чланова Одбора директора ДОО Kомунално – стамбено, о именовању чланова Одбора директора ДОО Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Oпштини Херцег Нови, о именовању чланова Одбора директора Агенције за изградњу и развој ХН, о избору чланова Скупштине Туристичке организације Херцег Нови, о именовању чланова Савјета ЈУ Градски музеј Мирко Kомненовић и галеријa Јосип Бепо Бенковић.

Одбор за избор и именовања је на основу достављених измијењених предлога предлагача, утврдио нови предлог рјешења о именовању чланова Одбора директора Паркинг сервиса ХН ДОО Херцег Нови и предлог рјешења о избору чланова Скупштине Туристичке организације Општине.

Допуна тачке Избор и именовања је изгласана са 26 гласова „за“, тако да су достављени предлози уврштени у дневни ред, који је усвојен са 27 гласова „за“.

Одборници Мирко Мустур, Василије Ћуковић, Стефан Вукићевић и Милован Беднераћ поднијели су оставке на одборничку функцију а верификовани су мандати Марку Лучићу, Милици Костић, Зорану Лепетићу и Николи Вуксановићу.

 Расправа о пет  тачака које се односе на предлоге одлука о утврђивању локација за реконструкцију или изградњу локалних  објеката од општег интереса: шеталишта у Игалу,на потезу од тржног центра“Галеб“до “Титове виле“, базена на Шкверу, кабловског 10 kV вода од расколишта “Камено“до бетонског затезног стуба, измјештање цјевовода “Станишића Дубрава“ и спортских објеката на Жвињама је обједињена.

Борис Вуковић (ДПС) је рекао да дио шеталишта од Титове виле до Галеба нарушава углед града и да је његова реконструкција одавно требала бити приоритет, те да власт повлачи погрешне потезе.

-Одлуком која је пред нама се не предвиђа постављање канализације, већ како стоји у одлуци ријешиће се атмосферске воде, јавне расвјете и тако даље, што значи поплочаће шеталиште, а онда га поново рушити са постављањем канализационе инфраструктуре. Питао бих господина Катића, зар нисте на некој од претходних сједница рекли да ће се општина задужити код комерцијалних банака за колектор у Игалу – питао је Вуковић и додао да на сајту општине стоји одлука која се односи на 3 милиона еура за канализациони колектор и уређење шеталишта.

-Шта је са том одлуком, одакле одлука од милион а не три милиона еура, зашто нећемо у скорије вријеме постављати канализациони колектор, јер знамо да је та дионица шеталишта изводљива од октобра до јуна. То значи да ова дионица вјероватно неће бити урађена до 2023. године?

Одборник ДПС Боривоје Вуковић је истакао да је одлуком о изградњи спортског објекта на Жвињама предвиђена изграда главног пројекта и издавање  грађевинске дозвола

-Гдје је идејно рјешење, зашто је то прескочено?. Закон прописује да за сваки пројекат до 3.000 квадрата потребмна сагласност главног градског архитекте, а за преко државног архитекте. Имамо ли сагласност за овај пројекат. Општина Херцег Нови је и у бафер зони, односно заштићеној околини природног, културног историјског подручја Котора, контактна зона под УНЕСКО. Ко се налази у бафер зони дужан је да се обрати Управи за заштиту културних добара Котор , како би добили конзерваторске услове. Јесмо ли прибавили те услове? питао је Вуковић. Све и да нисмо у обавези овај пројекат ће нарушити поглед на Жвиње, Њивице, РТ Кобила. Морамо за ово питати Котор, казао је Вуковић.

Секретар за просторно планирање и изградњу Владислав Велаш је појаснио да Закон о планирању простора и изградњи чланом 223 дефинише и даје  локалној самоуправи могућност да примјењује  Одлуку о грађењу, постављању и уклањању објеката локалног карактера од општег интереса.

-Не треба да мијешамо урбанистичко-техничке услове и неку процедуру грађења која важи мимо тог члана, и ову Одлуку о грађењу локалног објекта од општег интереса. Ми данас овдје само одређујемо локацију, не бавимо се уопштеним пројектом, не издајемо УТ услове. Ако имамо план, ДУП, ми се не бавимо објектима од општег интереса; нама је план дефинисао инфраструктуру, путеве, канализацију, градњу, спратност и слично. Нажалост, Општина Херцег Нови има више од 50 % територије гдје не постоји важећи план. Закон о планирању и изградњи нам је дао могућност да примјенимо Одлуку о грађењу, односно ову Одлуку о објектима од општег интереса.

Милан Зарић (Права ЦГ) осврнуо се на изградњу колектора у херцегновској општини који је од 2012. године до данас, , „преживио“ само седам предсједника Општине.

– Модерни криминал искористио је сво наше незнање и покрао нас, и то пред нама, пред оним ко је руководио овим пројектом. Замисао која је направљена са Агенцијом за изградњу до сада је била да она само потписује да новац иде за све то што је рађено и аљкаво извођено. Ја немам ниједну ријеч похвале за оба та пројекта – и канализациони колектор и постројење за пречишћавање отпадних вода, рекао је Зарић и истакао да су за огромни новац који је потрошен „купљена“ оба лоша пројекта.

-Не можемо да знамо шта нас чека на трасама, имали смо већ много изненађења, у шта су се увјерили, директор Водовода са својом екипом, као и досадашњи директор Агенције за изградњу. Ова промјена мора бити веома брижна и не може се више радити да има једно или двоје запослених који ће само потписивати да новац одлази. Убудуће не можемо радити без свог надзора, и штета је да плаћамо којекаквим преварантима, који су фалсификовали службене исправе да би нас покрали, и којима данас не можемо ништа. Ту ипак морају да буду укључени наши инжењери, а имамо квалитетне стручњаке који могу убудуће да прате пројекте, закључио је Зарић.

Одборница Весна Самарџић је казала да је новина која даје оптимизам локалној управи најава пројеката који ће бити реализовани са Морским добром у наредном периоду.

-Када је конкретно ријеч о шеталишту од Галеба до Титове виле, Морско добро предлаже да се пројекат ради до ушћа ријеке Суторине, да то буде квалитетан пројекат. Већ следеће седмице ће доћи до договора између Морског добра и Агенције за изградњу и развој, која је већ урадила преипремну документацију за овај пројекат. Договорили смо и да до маја завршимо главни пројекат за реконструкцију шеталишта од Мељина до хотела Плаже, радове би почели крајем септембра, а инвестиција је око 500.000 еура. Биће оприједељено и 300.000 еура за реконструкцију јавне расвјете од Кумбора до Каменара, казала је Самарџић.

Предсједник Општине Стеван Катић се укључио у расправу, како је рекао, након „дискусија младих одборника ДПС-а“ и појаснио да је потребно  да се одраде неки предуслови како би се ушло у посао реконструкције шеталишта од Галеба до Титове виле.

-Увидом у планске документе видјели смо да не постоји јединствен плански документ за то подручје већ три различита по којима би се посао радио из три фазе. Зато смо  одлучили да предложимо да иде као јединствен пројекат који треба да се ради као допуна ономе што је већ завршено. Чујемо причу као да у Игалу не постоји колектор па да и он треба да се гради. У Игалу постоји колектор, он је изграђен  70-тих година и тада је последњи пут рађена реконструкција те трасе шеталишта. Чекали смо ево 50 година да се та прича покрене. Сви су је могли покренути у претходном периоду али нису. Драго ми је да је тај пројекат ушао у капитални буџет државе, завршен је пројекат за колектор, постоји грађевинска дозвола,  видјећемо у односу на процјену Водовода и уколико се успостави да је потребно радити и једно и друго радићемо паралелно и нећемо копати ништа за двије или три године. Све што се сада ради,  ради се за наредних 30, 40 година, рекао је Катић.

Он се осврнуо и на дискусију о градњи спортских објеката на  Жвињама.

– Општина највише имовине има на том потезу, више од милион квадрата и мислимо да је то ресурс који се може развијати и ово је само претпоставка да видимо да ли ће да буде интересовања за еко спортско село и да ли тај концепт може да прође или не.  Морам да кажем да смо у посљедњих неколико година прибавили више имовине него што смо је имали и покушавамо да то валоризујемо и да анимирамо државу да то ради и са објектима који су у њеном власништву. Ми тежимо да ХН буде мјесто за припрему спортских екипа у зимском периоду и све што радимо иде у том правцу, рекао је он.

Катић је подсјетио да је за вријеме власти ДПС – Избор  поништен важећи плански документ на коме је била предвиђена градња аутобуске а ова Скупштина је 2016. донијела одлуку да се на том мјесту гради школа и станови за социјалу што је, како је рекао,  било противзаконито.

-Ми ћемо у наредном периоду имати измјену планског документа да би се на дијелу Шиштета градила школа, рекао је Катић  и у завршници излагања истакао и да пројекат гондола и жичара, су пројекти који би требало да афирмишу ХН како би имали  што више садржаја. Потребно је радити што више вертикалних комуникација, рекао је предсједник Општине и најавио да  је у плану одређивање нових траса  тих комуникација ка граду у сарадњи са струком.  

Већином гласова усвојени су предлози одлука о утврђивању локација за реконструкцију или изградњу локалних  објеката од општег интереса.

До краја сједнице усвојене су све предложене тачке дневног реда: предлози одлука о прибављању имовине, о оснивању Друштва са ограниченом одговорношћу „Агенције за газдовање Луком Херцег Нови – градском луком Шквер Херцег Нови, о измјени и допуни Одлуке о оснивању Друштва са ограниченом одговорношћу – Друштво за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у општини Херцег Нови, о измјени и допуни Одлуке о оснивању Јавне установе „Дневни Центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју“ и Одлука о образовању Савјета за младе Општине Херцег Нови“. Именован је и секретар Скупштине општине, чланови савјета Херцег феста и градског музеја Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић, као и одбори директора Паркинг сервис, Комунално стамбено, Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре, Агенције за изградњу и развој града и чланови Скупштине Туристичке организације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here