СО ХН: Утврђена садржина грба Општине Херцег Нови,  града који једини у ЦГ има своју крштеницу

На дневном реду осме редовне сједнице СО Херцег Нови која је почела јутрос одборници ће разматрати 22 тачке.

Са дневног реда повучене су, на захтјев предсједника Општине Стевана Катића,  предлози одлуке о доношењу измјена и допуна Програма привремених објеката ОХН за период од 2019. до 2024. године, као и рјешења о избору УО и Надзора Фондације „Александар Дуковић“ а уврштени предлози одлука о разрјешењу и именовању  члана Савјета ЈУ Градски музеј и галерија и разрјешењу и именовању члана Савјета  за заштиту животне средине.

СО Херцег Нови – 7. април 2022.

Сједници присуствује 26 одборника, а од данас у одборничким клупама су Славица Божовић и Никола Радман којима су верификовани мандати.

Одборници су након краће расправе усвојили предлог Одлуке о измјенама и допунама Статута ОХН којима је утврђена садржина грба Општине ХН.

Хералдичар и аутор грба, Срђан Марловић је образлажући предлог Одлуке казао да је ХН прије четири године усвојио одлуку о новом грбу и застави која је била прелазно рјешење и да је Влада дала коначно сагласност на на коначну верзију по којој ће на ленти бити натпис „Град у име Светог Стефана саздах“  који представља скраћени извод из „Повеље краља Твртка Првог“ из 1382. године на старословенском језику, којим се помиње датум оснивања, разлог подизања и назив града и име заштитника града.  Он је истакао да је Херцег Нови једини град у Црној Гори који има оснивачку Повељу а самим тим и своју крштеницу.  

Срђан Марловић

– ХН је имао проблема због елемената грба иако други градови нису. Усвојили смо прелазну варијанту грба док се елементи који су дио културе и  историјског  насљеђа ХН без цензуре  нађу на грбу. Прошлог четвртка влада дала сагласност на допуне  грба  који је усвојен 2018 . на 2019. годину. То је  натпис из оснивачке повеље Херцег Новог, казао је Марловић и објаснио да се друга измјена односи на крин који представља директну везу града са богатим вишевјековним културно историјским наслијеђем.

Није прихваћен амандман одборника  ДПС-а Владимира Косића да се 1718. година уклони са грба и да се стави 1944. година, чиме би се одала почаст борцима који су ослободили Херцег Нови од окупатора.

-Сматрамо да кулутрно историјска баштина Херцег Новог има важнију годину од године оснивања Топаљске комунтади, а то је 28. октобар 1944. година, коју прослављамо као дан ослобођења Херцег Новог. Ако већ обиљежавамо годину оснивања, славу града, потребно је обиљежити и дан града, казао је Косић.

Одборница Тамара Вујовић је нагласила да веома важно да је овај пројекат завршен, да Херцег Нови има изворни, краљевски грб, а не некадашњи амблем.

Тамара Вујовић, одборница

– Сада је све објашњено, од година, значаја, куле, броја становника. Ово је нешто што ће остати дуго година, желим му дугу употребу у овом облику, у званичној документацији, држави и свијету, рекла је Вујовић.

Одборник Јован Суботић је истакао да је поносан на данашњи дан и и на одлуку коју одборници усвајају. Честитао је Срђану Марловићу и свим одборницима на чињеници да је постало реалност све оно за шта су се борили годинама.

Одборник Зоран Лазаревић је поручио да је немогуће бити данас бескомпромисни „европејац“ а доводити у питање 1718. годину, јер, како је рекао „управо та година означена на грбу представља утемељење ХН као модерног града западне демократске цивилизације“.

Приликом расправе о предлогу Одлуке о прихватању иницијативе за успостављање сарадње и братимљења општине Херцег Нови са општином Фоча, који је такође усвојен, одборница Тамара Вујовић je подсјетила да је Херцег Нови побратим са Источним Сарајевом и  Вишеградом, те да је је побратимство са Фочом значајно из више разлога.

Потпредсједник општине Мирко Мустур је казао да братимљење са општином Фоча доноси више бенефита.

– Познато је да одавно имамо проблема са одливом медицинског кадра, да тражимо начине да млади на лакши начин могу да се школују. Са друге стране, са Фочом имамо одређену комплементарност у туризму, култури, те подржавамо предлог о братимљењу, казао је Мустур.

Одборник Предраг Дабовић је рекао да братимљење неће подстаћи кадрове да долазе у Херцег Нови, већ да мотивација студентима медицине треба да буде повећање стипендија за дефицитарна занимања.

Предсједник општине Стеван Катић је казао да постоје многи предуслови за братмљење са Фочом, те да општина Херцег Нови има бројне друге захтјеве градова из региона, Европе и свијета.

Стеван Катић, предсједник ОХН

-Стигла је иницијатива и за успостављање сарадње са Сарагосом, потом Нови Сад, Санкт Петербург. Наша канцеларија за међународну сарадњу предано ради на праћењу и усаглашавању предлога на који начин треба успоставити сарадњу, казао је Катић.

Обједињене тачке Дневног реда од треће до осме везано за предлоге одлука о утврђивању локације за постављање, односно, изградњу локалног објекта од општег интереса – објекта привредног развоја  Мокрине,  Камено, те предлог Одлуке о потврђивању Одлуке о утврђивању локације за реконструкцију  спортског објекта – базена у оквиру Института “Др Симо Милошевић” у Игалу и изградња  трафостаница ДТС 10/0,4 кV, 1×630кVА  Забрђе ,Зеленика и Солила 3 .

Предлагач, Владислав Велаш, секретар за просторно планирање и изградњу, казао је да локална самоуправа подржава привреду. Из центра селе производњу у залеђе ХН, што одговара објектима овог типа у индустријској зони.

Владислав Велаш, секретар за просторно планирање и изградњу

– План генералне регулације немамо, искључиво примјењујемо нашу одлуку по којој је дефинисана процедура, које смо увијек имали, навео је Велаш.

Боривиој Вуковић, сматра да се неке процедуре мимоилазе са законом из 2018. године. Ради се главни пројекат и прескаче идејно рјешење на које главни архитекта даје сагласност. Главни градски архитекта је дужан да објави на интернет страници Општине идејно рјешење захтјева и сагласност.  У име ДПС Клуба одборника, предлаже да се повећа коефицијент изградивости објеката у Мокринама.   

Милош Коњевић сматра да су то рјешења што локална управа може да помогне херцегновској привреди, у циљу развоја залеђа.

– Као представник локалне листе критички сам према Влади. Овај пут похвалио би Владу за инвестицију базена.  

Тамара Вујовић се осврнула на утврђивање локације за спортски објекат базена у оквиру Института те да би требало из разлога хитности да се потврди одлука.

-Тендер за реконструкцију базена је расписан и очекујемо избор најбољег извођача радова у вриједности 4,5 милиона еура. Она временска непогода која нас је задесила а када је откривен кров базена могла би се тумачити „срећом у несрећи“ због тога што је тај „С“ блок Института већ одавно заслуживао да буде темељно реконстрисан јер није испуњавао основне услове за спортску дјелатност и евентуалну припрему врхунских спортиста. Питање спортског дијела Института питање је од важности за сам Институт, приоритетно је за ПВК „Јадран“ али и за грађанство. Такође, за развој спортског туризама неопходно је имати модерну халу, пратеће објекте, теретену, свлачионице итд, казала је Вујовић која сматра да би требало више пажње посветити спортској медицини па би и изградња модерног спортског центра била надопуна онога што се у Институту већ ради.

Марко Лучић  похвалио је рад Секретаријата за просторно планирање и изградњу.  

Усвојени су предлози одлука за изградњу објеката привредног развоја на Мокринама и на Каменом, такође за реконструкцију базена у Институту Игало, затим за изградњу трафостаница у Забрђу и на Солилима као и кабловског вода у Зеленици.

2 COMMENTS

    • У праву сте. Међутим, нажалост српску азбуку слабо људи користе. Уз разне изговоре, често оне техничке. За све има рјешење. Само треба воље драги господине.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here