Од данас званично без маски у затвореном простору

Због све повољније епидемиолошке ситуације у Црној Гори, Министарство здравља и Институт за јавно здравље усвојили су нове, редуковане мјере.

Како је на прес конференцији казао директор Института др Игор Галић, мјере ће важити у наредних 14 дана, односно од 8. до 22. априла.

– Ношење маски од данас обавезно је само у здравственим установама, колективним сјештајима и јавном превозу, док у свим осталим објектима остаје као препорука. Укида се огрaничење броја присутних на јавним окупљањима, све остале мјере остају на снази – наводи Галић.

Уколико се буде забиљежен неповољан тренд, мјере ће бити реводоване прије истека предвиђеног рока, упозорава директор ИЈЗ-а. Међутим, уколико буде стабилнија, предлог радног тијела биће укидање маски и у здравственим установама, јавном превозу и колективним смјештајима.

Галић савјетује да ризичне групе становништва старије од 65 година, особе са хроничним болестима, имунолошки компромитоване особе, ипак, у затвореним просторима носе маске.

– У школама маска више није обавезна, али би свакако било добро да их дјеца и даље носе, јер уколико се у једном одјељењу појави једно дијете које је позитивно, мјере карантина биће изрећене цијелој групи. То је препорука Свјетске здравствене организације –  упозорио је Галић.

Како је информисао, број обољелих мањи је за око девет процената у односу на претходне двије седмице, док је број преминулих мањи за 18,2 процента.

Упозорио је да је обухват вакцинисане дјеце ММР-ом која су рођена 2020. године изузетно слаб, због чега је апеловао на родитеље да дјецу поведу на рутинску имунизацију.

У црногорским болницама на лијечењу је 22 ковид пацијента, информише директорица Клиничког центра ЦГ Љиљана Радуловић.

– У КЦЦГ-у пет, ОБ Бар три, исто толико у Пљевљима и Котору. У Беранама се лијече два пацијента док се у ОБ Никшић лијечи један пацијент – казала је она.

Истакла је да ковид у садејству са другим болестима може да изазове тешку клиничку слику, па су тако двије особе животно угрожене у Клиничком центру.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here