СО Херцег Нови: Једногласно и уз похвале усвојена Одлука о социјалном становању

Предлог Завршног рачуна Буџета Општине Херцег Нови за 2023. годину у износу од преко 27 милиона еура, а који је  добио позитивно мишљење ревизорске куће „МВ Консалт“ из Подгорице, усвојен је са 20 гласова за и једним против на сједници локалног парламента. Пред одборницима, на 20. редовној сједници,  је 47 тачка. На предлог одборнице  Новске листе Славице Божовић, који је усвојен већином гласова, у дневни ред је уврштен извјештај Туристичке организације о релизацији закључака са 18. редовне сједнице, а на предлог предсједника општине,  Измјене и допуне финансијског плана Туристичке оргнанизације и именовање новог члана Скупштине ТО. Сједницу су, прије расправе, напустили одборници ДПС-а.

Укупно остварени буџетски примици у прошлој години износили су преко 27 милиона еура, а издаци преко 24, 4 милиона.  Разлика од око 2, 6 милиона еура преноси се у наредну, 2024. годину, као почетно стање. Најзначајнији је  приход од пореза на непокретности од преко 9, 8 милиона еура или 36,35 % укупног Буџета, казао је у име обрађивача Немања Јунчар.

Немања Јунчар, Секретаријат за финансије

-Приход од накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта остварен је у износу од преко 3, 8 милиона или 14,41 % укупно остварених прихода,Значајан раст у претходној години показују уступљени приходи од пореза на лична примања остварени у износу од преко 3, 6 милиона еура односно 13,56 % укупно планираних прихода. Приход од пореза на промет непокретности је следећи приход по висини остварења и износи преко 2, 8 милиона еура или 10,65 % укупно планираних прихода Буџета, казао је Јунчар.

Одборник Демократа Никола Самарџић похвалио је руководство општине на домаћинском пословању  и истакао да је ово рекордан Буџет, док је одборник  Групе грађана „Нови побјеђује“, Марко Лучић казао да Буџет показује да стање у општини није добро.

Никола Самарџић, Демократска ЦГ

-Буџет је математички рекордан, али узрок је инфлација. Инфлација је подигла цијене, па и цијену пореза што утиче на већи Буџет, казао је Лучић.

Никола Радман, одборник УРЕ,  је казао да је генерални утисак добар и да је у узлазној путањи сама израда завршног рачуна. Похвалио је извјештај ревизорске куће која је „пречешљала“ сву документацију.

Предлози одлука о социјалном становању и о доношењу локалног програма социјалног становања  за период 2024 – 2025 су  једногласно усвојене.

Секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић је у образложењу навела да ове одлуке представљају кровна документа којим ће се дефинисати политика становања у Општини Херцег Нови. Како је рекла, одлуком, су дефинисани критеријуми, односно  категорије лица која могу аплицирати за рјешавање стамбених питања.

Весна Самарџић, секретарка за локалну самоуправу

-Основни услов је да су црногорски држављани, са пребивалиштем у Херцег Новом или странци, под условом да су потписани одређени међународни уговори, како закон дефинише али да имају пребивалиште минимум  осам година у Херцег Новом. Приоритет ће имати самохрани родитељи, односно, старатељи, лица са инвалидитетом, лица преко 67 година, млади који су били дјеца без родитељског старања, породице са дјецом са сметњама у развоју, расељена лица, жртве насиља у породици, припадници ромске националности, млади брачни парови, припадници синдикалних организација, дефицитарних занимања и други, казала је Самарџић и додала да су одлуком детаљно дефинисани начини рјешавања стамбених питања, који се односе на куповину, изградњу  новог или реконструкцију постојећег стамбеног објекта, додјелу грађевинског земљишта, субвенционисање трошкова закупнине, каматних стопа комерцијалних хипотекарне кредита.

Предвиђена буџетска средства за ову годину износе око 410 000 еура за једнократне помоћи, станарине и помоћ особама са инвалидитетом  и 250 000 еура за објекат у Немилој за социјално становање.

-Следеће године ће требати више средстава и конкурисаћемо код државе и преко Министарства рада и социјалног старања кроз одређене програме и ИПА пројекте. Припремамо документацију за међународну конференцију гдје постоји вјероватноћа да Црна Гора добије 30 милиона  еура за социјално становање. Ту је укљученопет до  шест општина између осталог и Херцег Нови, казала је Самарџић.

У припреми је  и преглед парцела за изградњу стамбених зграда, која су ПУП-ом предвиђена  да  могу да  се урбанизују. Самарџић каже да је неопходно да се заштити простор па је одлуком дефинисано и право прече куповине у случајевима када држава или општина уступају земљиште разним синдикалним организацијама.

Марина Вукаловић из Клуба одборника „За будућност Херцег Новог и Боке, НСД –Права Црна Гора“, казала је да ће се овом одлуком  побољшати   политика социјалног становања, те да су обухваћене све рањиве категорије. Посебно је издвојила сунвенционисање каматних стопа на стамбене кредите за младе брачне парове до 200 еура.

Марина Вукаловић- „За будућност ХН и Боке -НСД и Права ЦГ“

-То ће младим људима олакшати доношење најважније животне одлуке, а циљ нам је да нам млади људи остају у Херцег Новом, казала је Вукаловић и навела да је веома значајно што одлука дефинише кадровске станове јер ће сама одлука изродити и листу дефицитарних занимања, казала је Вукаловић и додала да ће то бити добар основ да се мотивишу људи из других општина да дођу и живе да раде у Херцег Новом.

Вукаловић је похвалила добро припремљену одлуку а то је урадио и Марко Лучић из ГГ „Нови побјеђује“.

-Ово је примјер како се користе буџетска средства и дају се социјално угроженима. Важно је да се ова питања кроз медије пласирају и да се представници синдиката и социјални радници упознају са  одлуком, да би могли да упуте, све оне којима је помоћ потребна, казао је Лучић.

Марко Лучић, ГГ „Нови побјеђује“

Он је додао да Општина посједује доста земљишта у власништву, које се у претходном периоду давала доста олако.

-Важно је да се прије одлуке о продаји и давању неког земљишта осврнемо да ли би са тим земљиштем могли да помогнемо неку социјалну категорију, да њима уступимо земљиште и ан тај начин помогнемо  збрињавање  тих породица, рекао је Лучић.

Око 60 општинских станова, како је рекао, користи велики број људи којима то није потребно.

Предлаже да се  покрене питање враћања тих станова Општини ХН који би могли уступити  људима којима је потребно.

-Имамо оних који имају милионе а живе у социјалним становима. То се мора ријешавати и за то постоје институције. Имамо проблем са Болницом Мељине, зар не би било нормално да један број станова буде на употреби љекарима који би дошли да раде у болници, казао је Лучић.

Ђуро Цвјетковић, одборник Демократа,  похвалио је овако конципирану Одлуку и истакао да је добро што су се  издвојиле многе парцеле које могу да буду урбанизоване, што ће бити добро у будућности а тиче се плана градње објеката за социјално угрожена лица која немају кров над главом.

Ђуро Цвјетковић, Демократска ЦГ

Поручио ја да не треба дозволити да се на многим општинским  парцелама које не могу бити урбанизоване праве депоније или дивљи паркинзи.

Јован Суботић је такође похвалио Одлуку, а како је рекао Секретаријат је показао сензибилитет, а критеријуми су прописани детаљно.  Похвалио је фокус секретарке што ће сарађивати са надлежним министарством и окренути се европским фондовима.

Јован Суботић, „Новска листа“

-На почетку смо новог циклуса и ту ће бити понуђено много средстава. Желим да охрабрим додатну екдукацију запослених  у Секретаријату, тај извор прихода може Општини да донесе доста средстава. желим и да апелујем да се што више укључе у израду новог Закона о социјалном становању, јер је овај стар преко 10 година, рекао је он.

Суботић  додаје да у ХН имамо и становнике са  привремено ријешеним стамбеним питањама  и апелује да им се помогне, како да остваре право на својину над тим објектима или на другачији начин дугорочно ријеше  стамбене потребе њихових породица.

Секретарка Самарџић је казала да према тренутној евиденцији постоји стотињак породица  којима би било потребно стамбено збрињавање.

Одборници су уз амандмане, које су поднијеле Славица Божовић и Милица Костић из Клуба „Досљедно за ХН“, једногласно усвојили Предлог Одлуке о партиципацији превоза ученика у градском, приградском и међуградском саобраћају. Усвојена је и одлука о субвенцији трошкова боравка дјеце у ЈПУ „Наша радост“.

Образлажући одлуку секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало казала је да се одлука односи на ученике основне и средње школе  али и дјецу која своје школовање настављају у сусједним општинама Тивту и Котору.

Ана Замбелић Пиштало, секретарка за културу и образовање

-Одлуком сва дјеца која путују у школе у  ХН могу бити корисници у складу са одредбама ове одлуке. Дјеца која настављају школовање у некој од средњих у Тивту и Котору могу бити корисници, али ако похађају образовне профиле које у тренутку уписа није било у СМШ „Иван Горан Ковачић“. Средства планирана Буџетом износе 100 000 еура, али су процјене, с обзиром на број ученика,  да ће требати мањи износ, казала је Замбелић.

На сугестију представника мјесних заједница предложила је и амандман да Општина Херцег Нови  због конфигурације терена, те удаљености најближег стајалишта за полазак аутобуса, ученицима који користе ђачки превоз на удаљености од 3 до 5 километара до школе плаћа трошкове превоза до матичне школе.

Предлог Одлуке о субвенцији трошкова боравка дјеце у ЈПУ „Наша радост“ у Херцег Новом, како је истакла Замбелић, предвиђено је да подразумјева финансијску помоћ породицама са двоје дјеце на начин да ће општина плаћати 50 % трошкова другог дјетета у установи.

Данас су усвојене и одлуке о успостављању сарадње и братимљења са Градом Источно Сарајево и Градском општином Сопотом, о одређивању локације за привремено складиштење неопсаног грађевинског и зеленог отпада, као и о стављању ван снаге одлуке о коначном регулисању права и обавеза на изградњи објекат и регулацији потока Пијавица. Усвојен је и Предлог одлуке о давању претходне сагласности на Одлуку Одбора Друштва са ограниченом одговорношћу „Паркинг сервис Херцег Нови“.

Одборници нису усвојили Предлог одлуке о измјенама и допунама одлуке о регулисању друмског саобраћаја на територији ОХН. 

Владислав Велаш, секретар за планирање и изградњу

Расправа о предлозима одлука о утврђивању локација за постављање или грађење објеката од општег интереса, међу којима је и водоводна мрежа за Требесин, Камено, Мокрине, Крушевице и Врбањ, била је обједињена а сви предлози које је образложио секретар за планирање и изградњу Владислав Велаш, су усвојени.

Наставак сједнице заказан је за сутра (петак, 31. мај) са почетком у 10 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here