Слике Весне Милуновић зову на анализу и промишљање

Празни костими и усковитлане тканине мотиви су изложбе слика, цртежа и инсталација Весне Милуновић симболично назване „Ти будиш веселост што је некад била“, која је синоћ отворена у галерији „Јосип Бепо Бенковић“.

На отварању изложбе ауторка је казала да јој је ово прво излагање у Црној Гори, а поставка је заправо посвећена њеном преминулом супругу.

Весна Милуновић, сликарка

– Добила сам прилику да излажем прошле године на конкурсу. У међувремену ми се десио један тужан догађај, мој животни сапутник Бранко Милуновић нас је изненада напустио, а надао се да ће бити на отварању ове изложе. Због тога сам један дио поставке на горњeм спрату посветила нашем заједничkом животном путу. Њему у част и за успомену, изложбу посвећујем њему као омаж Бранку Милуновићу – поручила је она.

Захвалила је доктору историје умјетности и професору са Сорбоне, Кевину Каламперовићу за предговор посвећен Бранку Милуновићу.

Кустос галерије, Јасмина Житник је казала да пјесма умјетнице „У загрљају нити“, која се налази у каталогу, али и наслови слика откривају везе које постоје између Милуновићеве умјетности  и поезије.

Јасмина Житник, кустос Галерије

– Умјетница је своје образовање преточила у сасвим оригиналан ликовни израз и поетику, која је по својој суштини испоштовала принцип поезис. Слике Милуновићеве су естетски лијепе, могу дуго да се гледају јер привлаче пажњу ока од цјелине ка детаљу и обрнуто, а истовремено буде немир и запитаност, као да указују на неку празнину, нечега нема, живог човјека. Оне су насељене духовима, надрeалим, хватачима снова, зову на анализу и промишљање – казала је Житник.

Гордана Крунић директорица Галерије

Уз добродошлицу публици, директорица Галерије Гордана Крунић казала је да је Милуновић у Херцег Нови стигла са бијелим платном, из Скопља преко Београда, Француске, Њемаче, Грчке, Португала, Израела, Украјине.

Поставка Весне Милуновић у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“ биће отворена до 27. јула, а публика има прилике да на оба спрата погледа поставку која броји преко 40 слика и цртежа, уз једну велику инсталацију на платну.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here