Скупштина потврдила – Боро Лучић директор Водовода

Током наставка 11. редовне сједнице СО Херцег Нови, одборници су дали сагласност на именовање Бора Лучића за директора предузећа Водовод и канализација, док нису били сагласни са предлогом именовања и разрјешења члана Скупштине Туристичке организације Херцег Нови. Засиједању нису присуствовали одборници ДПС и СД.

Одборници су након жустре расправе са 18 гласова за и 9 против дали одобрење на одлуку борда директора Водовода и канализације Херцег Нови по којем је на мјесто директора овог предузећа именован Боро Лучић.

Одборница Новске листе Драгана Станишић, поручила је да је тужна и понижена и као жена и мајка и као одборница јер је нису на цијени знање и вјештине, него везе те да више не вјерује у демократију. Како је казала, овакав систем их претвара у пуке подизаче руке, борбу за фотеље, али се нећу повиновати.

– И данас се борим за једну жену, професионалца у свом послу, добитници Октобарске награде, борца за заштиту животне средине, жену која је остварена и препозната у писаној ријечи, култури и спорту…. Шта је скривила Оливера Доклестић? Скривила је што диже глас против партијских интереса, што се бори за предузеће Водовод и своје запослене, за овај град. Тамо неки Управни одбор који је инструисан, постављен у циљу политичких и партијских интереса, казао је да жена која је успјешно водила предузеће четири године, што су доказали и радници и независни ревизори, ови одборници који су усвајали извјештаје и исказали похвале.

Казала је да је ријеч о политичким потезима и калкулацијама о коалицијама које личе на претходни систем ДПС против кога су се борили. Она је истакла да ће, као и претходног пута, Новска листа сваки пут сваки пут изађи из скупштинске сале када се крше правилници. Истакла је да ће данас на силу смјенити жену која је преузела све обавезе на себе и борила се, те да је разочарана потезима коалиционих партнера.

– Да ли је интерес то што има новца у Водоводу па треба да се од тога финансира нешто ван Херцег Новог. Доста је било черупања, казала је Станишић и поручила да је правда достижна.

Одборник Новске листе Јован Суботић је нагласио да је Одлука о смјени директорице Доклестић нелегитимна.

-У Одлуци нема образложења због чега је изабран Боро Лучић. На шта ми дајемо сагласност? Ово је политичко питање и ми овдје доносимо одлуку. Знамо да одлука неће значити ништа, јер смо и на претходном засиједању показали да већина не значи ништа, да се одлуке могу повлачити након стваљања на изјашњавање, да се амандмани могу стављати било којим редосљедом. Апсолутна већина је овдје у уторак донијела одлуке и оне су биле повучене. Како год гласали о смјени директорице, то више нема никакав легитимитет, истакао је Суботић.

Суботић је позвао одборнике да не убијају све новљанско.

-Нови данас губи, побјеђује Подгорица. Желим да камере забиљеже тренутак када је свако од нас дао подршку за струку или за политику, истакао је он.

Суботићу је одобрен захтјев да се о овом питању одборници изјасне прозивком.

Предсједник Скупштине Иван Отовић је реаговао на излагање одборника Суботића и истакао да се у његовим ријечима препознаје да сви они чији коријени нису из Херцег Новог немају право да живе и раде у Херцег Новом. Након тога дошло до жустрије расправе између потпредсједника Општине Милоша Коњевића и предсједника Скупштине Отовића због чега је дата пауза.

Одборник Суботић је истакао да се увијек изврћу његове ријечи и да никога није увриједио, те да погледа снимак и да види ко се коме треба извинити.

Одборник Марко Лучић је казао да је против политичког запошљавања, али да до сада ниједно мјесто није тако одрађено.

– Сада када вам је интерес онда реагујете. Хоћемо ли бити принципјелни до краја? Хајмо онда, ја ћу први бити са вама у опозицији. Не можете казати да смо политички полтрони и да дижемо руке политички. Сви имамо фамилије, зрели смо људи и имамо поријекло, казао је Лучић.

Одборница Демократа Тамара Вујовић је казала да је њихова улога данас да потврде или не потврде одлуку Одбора директора Водовода и канализације о смјени Оливере Доклестић, односно избору Бора Лучића на мјесто директора овог предузећа.

-Знамо да је Лучић изврстан менаџер, а ово је првенствено менаџерска позиција. Струка је апсолутно важна, међутим у великим предузећима као што је Водовод, мислим да директор треба да буде одличан менаџер, тимски играч и да има добре комуникационе способности и на локалном и на државном нивоу. Боро Лучић је доказао да има све потребне менаџерске способности. Лучић је показао способности и на локалном и на државном нивоу, као директор Агенције за изградњу и развој и као директор Управе за јавне радове. Довео је капиталне пројекте у Херцег Нови, те је својим дјелима показао да је и те како велики Новљанин и одличан кандидат за ово мјесто, истакла је Вујовић.

Одборник коалиције Црно на бијело Никола Радман казао је да они неће прихватати демагогије и рекламирања већ ће се само залагати за чињенице на основу којих ће судити како је ко радио.

– Што се тиче директора предузећа, залагаћемо се да ревизори дају извјештаје и да на основу тих чињеница и резултата и мишљења борда директора видјети како је ко радио. Не да се хватате по потреби српства, црногорства, Острога, него само чињенице, казао је Радман.

У име извршне власти обратио се потпредсједник Милош Коњевић казао је да му је тешко што се Новска листа вратила коалицији.

– Када видим шта се све дешава и како се дешава, наредних дана ћу се одредити како ће Новска листа даље радити. Подгорица диктира, ми остајемо на локалу. Извињавам се колегама и предсједнику Скупштине на реакцији, надам се да смо сви Хришћани и да праштамо, казао је Коњевић.

Одборник Демократа Никола Самарџић је позвао на смиривање тензија.

-Новљанин сам и ја и свако ко ради за добробит овог града није битно којој партији или нацији припада. Ми дајемо сагласност за избор Бора Лучића јер је Одбор донио одлуку ко је по њима најбољи кандидат. Лучић је отишао у Подгорицу да помогне Новоме, према томе за мене је он прави Новљанин, казао је Самарџић.

Одлука о именовању Бора Лучића за директора Водовода је лоша, казао је у другом кругу одборник Јован Суботић и додао да се никада није осврнуо на школску спрему чланова одбора директора Водовода. Додао је и да је чланство у одборима и савјетима политичка функција и да би можда требало размислити о промјени цијелог система.

По ријечима Ивана Отовића да је Статут Водовода усклађен са Законом, Скупштина не би морала да даје сагласност на одлуке одбора директора о именовању директора Водовода.

Предлог рјешења о разрјешењу и именовању члана Скупштине Туристичке организације ХН одборници нису подржали јер је 11 било за, четири против и 10 уздржаних.

5 COMMENTS

  1. Ovo je sramota koliko se politicke partije igraju sa funkcijama, nemam nista licno protiv doticnog. Koliko je ljudi od izbora do danas zaposleno u drzavnim, opstinskim firmama, posebno u elektrodistribuciji, vodovodu…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here