Када родитељи постану глумци, у вртићу настане „Бонтон – Журка у шуми“

Новогодишња представа „Бонтон – Журка у шуми“ унијела је јуче додатну забаву, љубав и осмјехе у вртић на Савини. Била је по нечему веома посебна – глумци су били родитељи, а Деда Мраз се спустио са плафона! Васпитачице, савршен спој родитељства и преданости професији, израдиле су украсе за свако дијете – посебне капице, наочари, рајфове и били најснажнија подршка у организацији представе.

Дјеца су била одушевљена, али и сви остали који су били у организацији, али и у публици. Сви закједно нашли су начин да испрате стару и дочекају Нову годину као породични центар у којем се стварају најљепше дјечије успомене.

Увијек је задовољство играти за дјецу, а ако је то још у вртићу гдје је твоје дијете, онда је то и част, казао је глумац и тата Горан Славић.

– Веома ми је драго што су позвали нас родитеље да учествујемо у свему томе, наша дјеца су ту и некако је посебна част радити са дјецом и играти за њих. То знам из искуства као глумац у позоришту. Веома сам срећан што смо успјели да им приредимо нешто што им није свакодневно у вртићу. Додатна драж је што су учествовали и родитељи који нису глумци. Мени је срце пуно! Играти за дјецу увијек је задовољство, казао је Славић.

Ако нисте професионално „на даскама које живот значе“ онда је потребно додатне храбрости, али љубав је од свега тога јача, казала је мама Маја Славић.

– Неко је морао да буде и храбар, успјели смо се организовати, имали смо и неколико проба, договорили се како све то треба да изгледа. Усудили смо се да то одрадимо и могу вам рећи да је било јако забавно, толико смијеха, шале и успјели смо, мада аматерски и лаички, али дали смо све од себе да наша дјеца буду задовољна, казала је мама Славић.

Одушевљење учешћем и представом није крила ни мама Андреа Вуковић.

– Ово је било јако лијепо и нешто ново. Захвални смо што смо имали прилику да учествујемо у представи, да нас наша дјеца гледају кроз неке друге ликове – не само као родитеље него и као глумце, бића које они свакодневно виде у причама, књигама. Било је веома интересантно јер су они имали другачији поглед на своје родитеље. Самим тим, били су и поносни што су њихови родитељи дио шумске приче. Било је пуно смијеха и забаве и свака част вртићу на оваквој организацији, казала је мама Вуковић.

Више је разлога за срећу, казала је васпитачица и једна од организаторки  Жељка Митровић, а најзначајније је што је постигнут задатак – дјеца су научила да дијеле љубав.  

– Пресрећна сам, прво због дјеце, а најважнији дио је био када мали Ешко, који нема дом и иде да спава код медвједића, када није добио поклон, сва су дјеца скочила и рекла да ће му они дати. Мени је срце пуно. То што смо играли и пјевали, то је друга ствар, али ово су дани када дјелимо љубав и све остало, а ми смо то постигли. Постигле смо свој задатак – подијелили смо љубав! Имали смо Деда Мраза што га нема нико, био је као спајдрмен. Имала сам малу трему док се спуштао. Ово је први пут да нам родитељи играју у представи. Они су увијек ту, у групи, али први пут глуме. Они су одвојили своје вријеме, сви су запослени, али су дошли да се друже и веселе са нама, казала је васпитачица Митровић.

И када се играју и када стварају, сваки сегмент носи у себи и нешто едукативно, појаснила је Митровић.

– Едукативни дио прикажемо кроз игру и глуму. Када причате о томе – ништа, они то морају да виде. Нико сада неће радити оно што је Златокоса у представи, нико из вртића неће звати родитеље.. То је њихов начин да схвате поруке. Цијели мјесец смо радили на овоме, сви по мало, родитељи су долазили на пробе и испало је фантастично. Пресрећни смо!, казала је Митровић.

Сарадња са родитељима је сјајна и заједничким снагама дошли су на идеју за ову представу, казала је директорица ЈПУ Наша радост Тамара Живановић.

– Васпитачице сваке године праве представу за дјецу, заједничким снагама смо дошли на идеју да ове године укључимо и родитеље. У вртићу на Савини смо имали велику подршку професионалних глумаца тако да је ова представа била фантастична. У свим васпитним јединицама током последње седмице децембра имамо позоришне представе за дјецу, поред Деда Мраза који организује Општина Херцег Нови. Ове године сва дјеца су добила бесплатне поклон пакетиће. Надам се да ће се сарадња наставити и да ћемо показивати оно најбоље што можемо као професионалци, запослени у овој установи тако и као родитељи, најбољи пријатељи своје дјеце, казала је директорица Живановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here