Скулптуре Ђура Белог Пријића у комплексу Луштица Беј

Изложба скулптура херцегновског сликара и вајара Ђура Белог Пријића отворена је у хотелу Чеди у оквиру комплекса Луштица Беј. Изложено је 30 радова насталих у последње три године.

Презентовани вајарски радови представљају умјетника медитеранске поетике који личним иновативним аспирацијама, тананим обликованим сензибилитетом и изражајним могућностима материјала реализује скулптуру посебне осјетљивости и тактилности.

Причајући о мотивима и инспирацији, Пријић је за РТХН казао да код њега доминира Медитеран, што је, како истиче, логично, с обзиром на подебље у којем живи.

– Са једне стране, када су женске фигуре у питању, то је онај лијепи, њежни, суптилни, фини дио, а онда има мало и дивљине која је присутна на овом поднебљу. Волим некад узмем да сликам, али ме повукло последње три годне да радим скулптуре, а знам некад и комадни намјештај да урадим. Када узмем једну тему волим да је изгурам до краја – наводи он.

Ђуро Бели Пријић, сликар и вајар

Пријић открива да ствара у камену, дрвету, металу, свему што је доступно у Црној Гори.

– Данас је тих материјала много, као и нових и композитних, што прућа могућност да можете практично да реализујете све што замислите. То је предност. Једина је мана наше сцене, што у Црној Гори немамо праву ливницу, него морамо да идемо по Смедереву и слично – казао је Пријић.

Изложба скулптура Ђура Белог Пријића у Луштици Беј биће отворена до недеље 17. септембра, а својим суграђанима ће нове радове представити наредне године на прољеће.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here