Школа биоинформатике у Херцег Новом

У организацији НВО Биоинформатика, у Средњој мјешовитој школи „Иван Горан Ковачић“ данас ће бити завршена школа биоинформатике која је ове године намијењена средњошколцима.

Ово је трећи пут да се школа биоинформатике организује у Херцег Новом, казала је у име организатора, предавач Катарина Елез.

-Идеја је била да дјеца у ранијем узрасту сазнају о биоинформатици и да постоји као наука која уједињује биологију и информатику. Припрема за школу траје неколико мјесеци, а предавања су на енглеском језику. У првом дијелу дана су предавања, а потом имамо практични рад који се састоји од програмирања и вјежби. Имамо мистериозни случај који полазници рјешавају сваког дана, тако да технике које су научили и примјењују, објаснила је Елез.

Уз Катарину, у раду школе учествује и Селе Бандстра из Холандије, као и он лајн предавачи. Како истиче Елез, жеља им је да школа буде интернационална и да је похађају полазници из других држава.

– До сада смо организовали школу за студенте биологије и програмирања у Србији  и Сјеверној Македонији. Идеја је да је организујемо и у Холандији, али и у другим земљама.

Елез је захвалила директорици Средње школе Љињани Карановић, Општини Херцег Нови  и секретарки Секретаријата за културу и образовање Ани Замбелић Пиштало за подшку у организовању школе биоинфоматике.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here