СЈЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКУ ПЈЕСНИКИЊУ И ЧОВЈЕКА ВИНКУ ПЕРИШИЋ ШАРЕНАЦ

Удружење жена ”Риза” синоћ је у ОШ “Орјенски батаљон” у Бијелој организовало 21. традиционални пјеснички маратон “Бијела 2021”, уједно и омаж Винки Перишић-Шаренац, која је била чланица овог Удружења. На вечери су учествовали пјесници из Херцег Новог, Бара, Зрењанина, Тивта и Београда.

Водитељка програма, предсједница Удружења Слађана Вучићевић подсјетила на почетак ове манифестације 1998. Године, када је реорганизована Секција жена Бијеле и организована промоција Винкине  збирке поезије “Багрем и снег  бео”.

На колегиницу са факултета, студенске дане из Сарајева и заједничу сарадњу јер и сам пјесник, подсјетио је публициста др Раде Вучићевић, стваралац који живи на релацији Ужичка Пожега – Бијела.

– Винка је оставила траг у свима нама, у нашој поезији, не само као пјесник већ и као човјек. У Сарајеву је, у том времену осамдесетих година прошлог вијека, била пјесничка елита и био је центар више значајних књижевник дешавања бивше Југославије. У тој средини Винка је била у врху. Наша дружења наставили смо и овдје у Бијелој. Преко Винке упознао сам велики број људи из ове средине. Винка је била радо виђена и слушана у Србији, а за животно дијело и допринос развоју српског пјесништва, посхумно је награђена признањем Удружења Книжевника Србије и Министарства културе Републике Србије Граматом „Књаз Милош“ за 2021. годину – казао је он.

Награду је примила њена кћера Тамара. Ово признање за 2020. годину  Вучићевић је уручио и пјеснику Лабуду Лончару из Бара, који је такође учествовао на Пјесничком маратону.

Милун Ђурђевац, колега из ОШ „Орјенски батаљон“, казивао је стихове које је говорио и на испраћају посмртних остатака Винке Перишић Шаренац за родно Горажде.

Винкине ученице Тара Рашковић и Владана Илић поручиле су да их она, поред предмета које им је предавала, учила како треба бити човјек. Имала је стрпљења и снаге да опрости бројне ђачке несташлуке.

– Знала је да подијели своју мудрост са другима. Своје мисли је претакала у стихове само  на неки свој посебан начин. Она није са нама данас  иако би вољели сви да је слушамо када чита стиховеНико не може да пренесе емоцију као сам писац а Винка је то била. Она ће живљети док живе њена дијела поручили су њени ученици – испричале су оне.

Стихове, али и сјећања на Винку Перишић Шаренац, колегиници по перу казивали су Тамара Комар, Вишња Косовић, Оливера Доклестић, Веско Анђелић, Снежана Вукићевић Чворо, Лјиљана Крстић, Ведрана Дабовић из Зрењанина, Светозар Самарџић из Тивта, Гордана Срећковић и Горан Радичевић  из Бара, Славица  Шешум из Београда.

На  крају вечери, сјећање на Винку изнијела је и Јадмила Радовић бивша директорица ОШ “Орјенски Батаљон” у којем је Винка Перишић Шаренац радила. Предсједница Слађана Вучићевић за наредну годину најавила је обиљежавање јубилеја – 80 година рада Удружења жена ”Риза”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here