Сjајне „ајкуле“ савладале Хрватску, упркос побједи морају у осмину финала

Фото: ВПСЦГ

Ватерполо репрезентација Црне Горе савладала је Хрватску на петерце 15:13 (2:4, 3:1, 3:4, 3:2 – 4:2) али та побједа  донијела је „ајкулама“ само треће мјесто и игру  у осмини финала против Њемачке. Судије су контроверзном одлуком ускратиле тријумф нашим ватерполистима, када је 12 секунди прије краја меча, поништен погодак Ђура Радовића за 12:11.

Ипак црногорски ватерполисти  остали су на трећем мјесту и у сриједу  ће у Загребу  играти плеј оф, вјероватно са репрезентацијом Њемачке за пласман у четвртфинале.  Ако „ајкуле“ побједе  иду  у Доху на Свјетско првенства које доноси визу за четири селекције за Олимпијске игре у Паризу штоје главни циљ ове младе селекције Владимира Гојковића.  Црна Гора је пружила још једну добру партију и најавила велике могућности у наставку првенства.

Хрватска је  головима и Марка Жувеле повела 2:0. Резултат је смањио Марко Мршић. Јерко Маринић Крагић реализовао је петерац за 3:1. Владан Спаић је смањио на 3:2, а на истеку  првих 8 минута  са звуком сирене је селекција  Ивице Туцака голом  Констанина Харкова  повела 4:2.

Почетком друге четвртине серијом 3:0 преко  Василије Радовића, Стефана  Видовића и Мирослава  Перковића Црна Гора води са  5:4. Душан Матковић није успио да погоди Бијачеву  мрежу из одличне позиције, а то је  казнио својим трећим поготком  Жувела  изједначивши резултат на  5:5.

На почетку другог полувремена Лорен Фатовић је донио предност својој селекцији  али  Гојковићеви момци не посустају и  преко Душана Матковића стижу до  6:6. Већ у следећем нападу, услиједио је пројектил Јерка Маринића Крагића за 7:6. Владо Попадић је донио изједначење, Хрватска  преко Јерка Маринића Крагића и Константина Харкова   је повела  9:7, а Ђуро Радовић у завршници треће  четвртине  смањио предност  домаћих  на 9:8.

У последњих 8 минута разиграо се Ђуро Радовић.  Прво је изједначио резултат на 9:9, затим  поново затресао Бијачеву мрежу, али је Анте Вукићевић донио изједначење 10:10. Судије су на два минута прије краја досудиле „бруталити“ Владу Попадићу.

Црна Гора је до краја утакмице остала са играчем мање у базену. Тешановић је одбранио петерац Фатовићу, Луке Букић на 70 секунди прије краја доводи Хрватску у вођство. Узвраћа  Јован Вујовић за 11:11. Затим Хрватска није искористила напад, Ђуро Радовић је погодио мрежу, али је гол поништен па је уследило  извођење петераца.

Крагић је сигуран, погодио је и Ђуро Радовић. Тешановић је зауставио Харкова, сигуран је био Укропина. Бурић је био прецизан, сигуран је био и Перковић. Тешановић је зауставио шут Фатовића, а  два бода  Црној Гори, који јој осим престижа ниша не значе, је донио  Мршић.

Црна Гора: Тешановић 10 одбрана, Лазовић; Вујовић 1, Перковић 2, Мршић 2, Мачић, Попадић 1, Видовић 1, Ђ. Радовић 4, Укропина 1, Спаић 1, Матковић 1, В. Радовић 1.

Хрватска: Бијач 6 одбрана, Попадић; Бурић 1, Фатовић 1, Лончар, Биљака, Букић 1, Вукичевић 1, Жувела 3, Маринић Крагић 4, Врлић, Бутић, Харков 2.

Пласман у четвртфинале изборили су Шпанија, Хрватска, Мађарска и Италија. Утакмице осмине финала на програму су 10. јануара, а већ сада је јасно да Црна Гора игра против Њемачке, а Србија против Француске. Италија чека Црну Гору, а Мађарска Србију.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here