Савршена енергија и забава у част стрипу на Тргу Николе Ђурковића

Да се са нестрпљењем ишчекивао почетак Херцегновског стрип фестивала, потврђује посјећеност синоћњих али и данашњих програма на Тргу Николе Ђурковића. Посебно је интересовање Новљана и гостију, како млађих тако и старијих, када имају прилику да упознају велике мајсторе стрипа и да баш они нешто нацртају за њих.

Цртање за фанове и на мајицама, берза стрипа, те школа и радионице цртања у  Coworking „Kolektiv Novi“, програми су који су означили почетак другог дана 16. ХСФ-а. Подједнако су уживали и специјални гости фестивала и посјетиоци, а везивала их је добра енергија и љубав према овој врсти умјетности.

Тако размишља и илустратор и аутор стрипа Жељко Пахек који каже да је чуо причу како је лијепо у Херцег Новом током ХСФ.

– Заиста је предивно. Има доста гостију из Италије, Енглеске, Америке, али и домаћих издавача и цртача. Веома сам задовољан, први су утисци Пахека.

Истиче да су фестивали попут овог веома важни јер стрип подижу на виши културни ниво.

– На фестивале долазе издавачи, сценаристи, аутори, продају се оригинали и што је најважније, читалачка публика има могућност да види да је стрип права умјетност. Раније није било тако, важило је да је стрип нешто што се ето тако чита, а није тако. Сад има више фестивала и то је сјајно и потребно, казао је Пахек.

Као цртач у домену научне фантастике успио је да буде и дио Heavy metal-а, једног од најзначајнијих научнофантастичних стрип магазина.

Фото: Жељко Пахек

– Ту сам у претходних двадесетак година, јер сам и сценариста, пласирао своје условно речено кратке стрипове  од 10 до 20 страна, лијепо преведене, пун колор. Они су чак у три књиге издања Heavy metal за 15, 20 и 25 година постојања, уврстили по један мој стрип, међу двадесетак аутора и међу 150 страница књиге.

На ХСФ је уз свог издавача, Форма Б,  донио неке стрипове које је радио последњих година.

– Међу њима је комплет интеграл Легија непромочивих. Све смо интегрисали, сценарио, цртеж, колор. Морам да додам и да сам учествовао као илустратор на насловној страни Горског вијенца, Луча микрокозма, Хајдуци. Цртач је Геза Шетет који је то сјајно урадио, а ја сам само на насловним странама дао колор и нови печат. Тренутно сам за истог издавача припремио неколико илустрација за Дубровачког гусара и пар пројеката за 15 књига Жил Верна и мислим да ће то бити сјајно, казао је Пахек и додао да припрема одређене сценарије за своје нове стрипове

Трећу годину је на ХСФ-у илустратор и аутор стрипа Штеф Бартолић, а каже да се новски Фестивал разликује од других по томе што је неформалан и пружа свима већи простор за задовољство.

– На другим фестивалима распоред је врло „утегнут“ и очигледно битан дио цијеле приче, а овдје је све, на задовољство цртача, публике и организатора, пуно лежерније. Публика ужива на фестивалима јер може видјети уживо ауторе својих омиљених стрипова, разговарати са њима и затражити цртеж. Ако је публика задовољна, онда и ми цртачи исто осјећамо.

Објашњава да су старији посјетиоци везани за класичне стрип јунаке, док су млађи углавном заинтересовани за јапанске или јужнокорејске манге. Премда је незахвално причати о томе шта будућност доноси, вјерује да ће нови медији ипак допринјети квалитету и доступности стрипа.

Фото: Штеф Бартолић

– Не знамо каква ће бити будућност било чега, па ни стрипа. Појавили су се медији који нису били ту прије 25 година. Тада је свијет стрипа био ограничен на ревију, новински и албуме. Данас се то проширило и стрипа има свуда и на друштвеним мрежама. То је, с једне добро, јер је порасла доступност стрипа, а са друге није добро јер се десила инфлација а самим тим и мањак вриједности. Видјећемо шта ће се дешавати, сада смо у стрип олуји, а када се прашина слегне, остаје нада да ће нови медији допринјети даљем квалитету и богатству стрипа, казао је Бартолић.

Цртање на тргу траје до 17:00 часова, а од 17:30 до 19:30 почиње HSF street ( Улица од Зелене до Крушевичке пјаце) гдје је, у 17:30 планирана презентација – Dilan Dog – на којој говоре Марко Шелић Марчело, Paolo Bacilieri, Angelo Stano, Carlo Ambrosini, Giorgio Pontrelli. У 18:30 је планирана презентација – Црногорски стрип – на којој говоре Лука Ракојевић, Александар и Андрија Вујошевић, Ђорђе Каменаровић.

Програм ће заокружити концерт „Канда, Коџа и Небојша“ на Канли кули од 22:00 сата у ХСФ журку са DJ BodziE – Groovy Castel Nuovo. Улчаз је бесплатан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here