ДПС ХН: Ко је одговоран за негативно мишљење ДРИ на завршни рачун буџета Општине Херцег Нови?

Државна ревизорска институција дала је негативно мишљење након финансијске и ревизије правилности завршног рачуна буџета Општине Херцег Нови за 2021. годину, наводе у саопштењу из ОО ДПС Херцег Нови и констатују да је више него очигледно зашто извјештај није достављен одборницима.

Како појашњавају, одборницима Скупштине општине Херцег Нови за Девету редовну сједницу која је одлагана, а у коначном није ни одржана због неслагања у коалицији на власти, уз предлог завршног рачуна буџета Општине за 2021. годину понуђен је и Извјештај независног ревизора МВ Консалт д.о.о.

– Независни ревизор чији је извјештај понуђен одборницима у суштини даје позитивно мишљење о предлогу завршног рачуна Општине Херцег Нови за 2021. годину. Датум овог извјештаја је 18.07.2021. године. Прелиминарни извјештај ДРИ о ревизији завршног рачуна буџета Општине у којем се наводи негативно мишљење достављен је Општини Херцег Нови 12.07.2021. године. Зашто је избјегнуто достављање прелиминарног извјештаја ДРИ одборницима, а достављено је мишљење независног ревизора, више је него очигледно.

Указују да се одборницима нису жељеле саопштити “бројне неправилности које је евидентирала ДРИ, нетачни искази и поступање супротно многим побројеним законима који регулишу рад, овлашћења и поступања локалне самоуправе, односно њене укупне пословне активности”. Додају и да дуго указују на неправилности у раду коалиционе власти у општини Херцег Нови, ненамјенско трошење средстава, понашање супротно законима и занемаривање одржавања Скупштине општине.

– Сада можемо да додамо и покушај подметања мишљења независног ревизора како би се рад коалиционе власти у Херцег Новом приказао као законит и одговоран. Да су односи у коалицији која врши власт у Херцег Новом лоши одавно је познато. Сада, додатно, међусобно треба да се преиспитају ко је одговоран за негативно мишљење ДРИ на завршни рачун буџета за 2021. годину.

Како наводе, остаје да се види да ли ће у року од шест мјесеци успјети да поступе по налогу ДРИ, те да ће надлежни државни органи којима је достављен извјештај ДРИ, у коначном о томе дати свој суд, саопштавају из ОО ДПС Херцег Нови.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here